Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Остава частичното бедствено положение в Роман и Горна Митрополия

Остава частичното бедствено положение в Роман и Горна МитрополияВ град Роман, където е в сила частично бедствено положение, започна разчистването на пораженията и изпомпването на водата от имотите на хората. Все още в района има хора без ток. След спада на нивото на река Малък Искър, водите й, които бяга залели улици в Роман, се отдръпнаха в речното корито. Това направи възможно отводняването с помпи на залетите имоти. 4 екипи на Гражданска защита отводняват приземните етажи, мазетата и дворовете на засегнатите близо 100 къщи и няколко жилищни блока. Пострадалите изхвърлят съсипаната покъщнина. Най-голям проблем за тях е калта, която е навсякъде в наводнените помещения. Наводнени са и електропреносни съоръжения, затова все още някои абонати в Роман нямат ток. От ЧЕЗ съобщиха, че електрозахранването ще бъде възстановено следобед. Изключени са и помпените станции на ВиК по поречието на река Малък Искър, където водоснабдяването в 3 села ще осигуряват водоноски. В Етрополе също е в сила бедствено положение, след като и там река Малък Искър наводни десетки къщи и улици. 

Частично бедствено положение е обявено и в плевенското село Горна Митрополия. Наводнени са десетки къщи, бедстващи хора обаче няма. Екипите на пожарната продължават изпомпването на водата от къщите след падналия проливен дъжд през вчерашният ден. Кметът Атанаска Василева допълни:

„Между 15 и 20 къщи и мазетата са пълни с вода. Няма бедстващи хора, бедстващи животни. Създаден е кризисен щаб от страна на общината, пожарна, аз в качеството си на кмет, така че няма напрежение към момента. Неприятна е ситуацията, но действаме и се надявам бързо да се справим с проблема, но дъждът беше изключително интензивен в продължение на около два часа, може би над 70 литра на квадратен метър и се образува един водосбор, който на практика наводни мазетата на хората“.

За днес метеоролозите обявиха жълт код за силен вятър за 14 области в Западна и Централна България. За седем е в сила предупреждение за валежи. Това са Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Плевен и Ловеч. Днес не се очаква усложняване на обстановката в страната, всички реки вече са в коритата си, по данни на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението. Навсякъде има необходимата организация по отводняване и възстановяване на щетите - потвърдиха от там.В София четири екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи и са в готовност да реагират на сигнали. Продължава и контролираното изпускане на водни количества от общинските язовири "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол". Извършва се наблюдение на места от критичната инфраструктура.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе