Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Часове по киберсигурност в училище

Часове по киберсигурност в училище

Учениците в Естония ще имат часове по киберзащита. 17 момчета и едно момиче са първите ученици, избрали обучението по киберзащита и IT сигурност в училището в естонския град Пълцама.

Известно е, че Естония е интернет страна и има електронни системи, които се използват не само в ежедневието, но и от правителството и в училищата. Има нужда от хора, които могат да управляват и да защитават тези системи", казва Тия Миксон, заместник-директор на училището.

Децата ще се учат да конструират дронове, да използват 3D принтер, ще изучават и основните принципи на интернет сигурността. Програмата има за цел да възпита поколение, което е наясно с рисковете в киберпространството в свят, все по-зависим от технологиите.

Първоначалната цел е била да се научат как да защитават технологиите, които те самите използват всеки ден. "Така ще могат да покажат и на близките си хора - родители, приятели. Това ще ги направи отговорни граждани и, разбира се, по-късно ще отидат в университет, където ще учат киберзащита и информационни технологии", аргументира се директорът на училището в северната страна.

Самите ученици също смятат, че придобиват ценни умения. "Това е много важно сега и ще става все по-важно, защото обществото е все по-зависимо от интернет и технологиите", казват те. 95 процента от административните услуги в Естония се извършват онлайн. Гражданите могат да гласуват електронно по скайпа, да регистрират колите си, да подписват документи, да откриват фирми в интернет. И всичко това за минути.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе