Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Астматик чака половин час Бърза помощ

Астматик чака половин час Бърза помощ

Астматикът Стефан Костов извади голям късмет и сега е жив, след като чака линейка цели 30 минути, съобщи БНТ.

Благодарение на Спешна помощ - Дулово мъжът ми е жив, разказа пред БНТ Пенка Иванова, съпруга на 25-годишния Стефан Костов.

Съпругът й страда от бронхиална астма от две години. Лекувал се докато останал без работа, след което прекратил лечението.

Вечерта на 10 ноември получил пристъп. „Позвъних на 112, откъдето получих отговор, че сигналът ми е приет. Десетина минути след това, когато съпругът ми бе вече в безсъзнание, се обадих отново, но получих много груб отговор. Линейката пристигна след около 30 мин. и го откара в силистренската болница", разказа тя.

Това е ежедневие, а не инцидент. Спешният център разполага с един лекар, осем фелдшери и една линейка и ако тя се окаже на адрес, за час-час и половина районът без покритие. С двама души на смяна е трудно - опитваш се да помогнеш, но ти остава да чупиш пръсти, разказаха служители на спешния център в Дулово. Отливът на специалисти от професията се дължи на ниското заплащане, стреса, а отскоро - и агресията от страна на пациентите, допълниха те.

Използвам случая да поздравя колегите за перфектно свършената работа, заяви зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков и добави: „Има средна натовареност на екип от Спешна помощ. Спешната медицина е вписана като приоритет в разработената стратегия за бързата помощ в периода 2014-2020 г. Проблемът е кадрови. С промените, които предвиждаме, ще успеем да убедим хората в привлекателността на тази професия".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе