Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Продължава издирването на Боян Петров, бюрокрация бави включването на хеликоптер в акцията

Продължава издирването на Боян Петров, бюрокрация бави включването на хеликоптер в акцията

Все още няма разрешение от страна на китайското правителство хеликоптер да се включи в спасителната операция по издирването на Боян Петров. Това заяви за Дарик алпинистът Мингма Шерпа, който също ще се включи в издирването. Българският алпинист изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша Пангма.

По думите му хеликоптерът все още се намира в Катманду и чака разрешение от Китай за излитане.

Все още хеликоптер не се е включил в спасителната операция за Боян Петров, но очакваме до края на деня това да се случи, потвърди пред Дарик жената на изчезналия алпинист Радослава Ненова. В спасителната операция участват местни шерпи. В търсенето на Боян Петров се включиха и китайски алпинисти.

От екипа на Боян вчера заявиха за "Дневник", че спасителният екип не е успял да достигне до Лагер 1 заради лошото време. Планът за днес включваше максимален брой хора от базовия лагер да се включат в издирването в случай, че времето позволи. По информация на Мингма Шерпа обаче условията и тази сутрин не са подходящи.

Според външния министър Екатерина Захариева разрешението се бави, тъй като все още не е намерена непалска компания, разполагаща с необходимия хеликоптер, която да има и всички необходими разрешителни за извършване на подобен полет.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе