Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ЧЕРВЕН КОД! Язовир и дъждове потопиха Бургаско, Велека преля, има 3 жертви /ОБНОВЕНА/

ЧЕРВЕН КОД! Язовир и дъждове потопиха Бургаско, Велека преля, има 3 жертви /ОБНОВЕНА/

Проблеми с язовир Трояново са причината за водната стихия, която потопи днес Бургаска област, съобщава Флагман. Водоемът или е прелял или има отворена стена, която е предизвикала огромна приливна вълна, каза за Флагман кметът Димитър Николов. Според местни жители язовирът е бил изпуснат заради дъждовете. За потопа са допринесли и 60 л/кв. м дъжд, които се излели за много кратко време.

Един човек се е удавил в наводненото бургаско село Полски извор докато е спял. Това е мъж, който не е успял да избяга от стихията, съобщава Канал 3.

По-късно беше намерено и тялото на 80-годишна жена в двора й в село Равнец от нейни съседи. Целият Равнец е потънал в кал и вода, много къщи са наводнени, а жителите на селото са в паника. В момента в селото се намира зам.-кметът на Бургас по строителство и финанси Красимир Стойчев. Над къщите кръжат хеликоптери.

"В 23 часа вчера започна да вали из ведро. Още в началото на проливния дъжд къщите започнаха да се наводняват. В кухнята ми има една педя вода", каза пред Флагман жителка на село Равнец, която до 4 часа сутринта се е опитвала да премахне водата от дома си.

Жена от село Черни връх, която беше в неизвестност, се оказа третата жертва на пороите. Тя е загинала в съня си. „Става дума за възрастна жена, драмата е страшна, защото издирваме още един човек от селото", поясни пред Флагман местен жител, пожелал анонимност, за да не създава допълнително напрежение за спасителните отряди.

Река Велека пък преля и наводни площада в царевското с. Кости, а нивото на водата постоянно се покачва.

Бедствено положение е обявено тази нощ в Камено, както и частично бедствено положение в Бургас, съобщават от кризисния щаб на областния управител.

Вследствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са залели пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх.

На телефон 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация. Множество са и сигналите за наводнени къщи, улици и дворове.

8 eкипа на пожарната са на терен, но поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите е изключително труден. В спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника, верижна машина "Амфибия".

В следствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са залели пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх. Пострадали са и части от кварталите на Бургас „Меден Рудник", „Горно Езерово" и „Долно Езерово", информира Би Ти Ви. В село Трояново са отнесени цели улици, както и площадът. Спасителните екипи не могат да стигнат до селото, защото цялото населено място е под вода.

Областният управител на Бургаско Вълчо Чолаков обаче не спомена нищо за проблем с язовира и отдаде проблемите на природата: "Има жертви вследствие на обилните дъждове в община Камено. Има няколко екипа на пожарната, които работят по места. Има много спасени хора. Директорът на полицията, началникът на пожарната, кметът на Камено и кметът на общината от сутринта са на терен", обясни Чолаков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе