Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бунтове за цената на билетчето взеха 3 жертви

Бунтове за цената на билетчето взеха 3 жертви

Размириците в чилийската столица Сантяго взеха три жертви, съобщават местните власти, цитирани от АФП. Над 300 души са задържани, 156 полицаи са ранени. Пострадали са и 11 цивилни, показват обобщените данни от последните дни.

Протестите избухнаха заради повишаването на цената на билетчето за метрото в столицата, което според местните хора е твърде скъпо, а според властите не покрива разходите за ток и поддръжка на подземната железница. Заради бунтовете президентът Себастиан Пинера реши да отмени повишаването на цената на метробилетите, но това не спря демонстрантите. Президентът на страната обяви извънредно положение в събота и по улиците на Сантяго бяха изпратени военни и танкове, но бунтовете продължиха и в събота през нощта. На места в страната беше въведен и полицейски час – от 22 часа вечерта до 6 часа сутринта.

Анализатори коментираха, че по улиците на Чили, която се смята за една от най-стабилните държави в Латинска Америка, е имало танкове и военни за пръв път от 1990 година, когато страната се върна към демокрацията след свалянето на диктатора Аугусто Пиночет.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе