Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Нов бунт на мигранти уплаши трима президенти

Нов бунт на мигранти уплаши трима президенти

Нови сблъсъци между мигранти и полиция избухнаха край бежанския лагер Идомени на гръцко-македонската граница, само три дни след подобен щурм в неделя. Напрегнатата ситуация осуети посещението на президентите на Македония, Словения и Хърватия.

Около 100 мигранти се разположиха в 100-метров участък и започнаха да дърпат телената ограда на границата. Македонската полиция им отговори със сълзотворен газ и шокови гранати.

Мигрантите бързо се отдръпнаха от оградата, а гръцки полицаи от звеното за борба с масовите безредици застанаха между бежанците и македонската ограда, слагайки край на сблъсъка.

Президентите на Хъравтия, Словения и Македония - Колинда Грабар Китарович, Борут Пахор и Георге Иванов, не бяха допуснати от македонските сили за сигурност до граничния пункт №59 на гръцко-македонската граница поради опасност от нападения от страна на мигрантите, предаде БГНЕС. По-рано те се срещнаха в Гевгелия, за да обсъдят миграционната криза.

Междувременно в македонската столица Скопие избухнаха протести след решението на президента да помилва всички политици, уличени в злоупотреби и корупция от изнесените през миналата година подслушани разговори, съобщи БНР.Привърженици на опозицията замеряха с яйца сградата на президентството във вторник вечерта. Малко по-късно замеряни бяха и полицаите, които им преградиха пътя към централата на ВМРО-ДПМНЕ. Привърженици на тази партия пък демонстрираха пред сградата на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини Иванов в съучастничество с разследваните политици. От своя страна, президентът заяви, че амнистията е в интерес на цялото общество, защото ще сложи край на политическата криза в страната.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе