Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Българчета построиха училище за ганайските деца

Българчета построиха училище за ганайските деца

Когато човек има мечти и наистина желае те да се превърнат в реалност, пътища винаги се намират и нещата се случват. В това ни убеждава историята на 11А клас от Езикова гимназия „Пейо Яворов” в гр. Силистра с класен ръководител Кремена Радоева. Благодарение на техните усилия днес 78 ганайски деца от региона Волта учат в нови светли класни стаи. Всичко започва с пристигането на американския учител по английски Майкъл Пелехач и  срещата му с българските младежи, които вярват, че могат да променят света, и техните учители, чиято мисия е, преди всичко, да възпитат хора. Как Майкъл попада в България и каква следа оставя той след себе си в сърцата на българските деца?

Майкъл Пелехач е американски учител-доброволец по програма „Фулбрайт”. Когато дойде в училище, той избра нашия клас, защото му се стори най-интересен. В часовете по английски език той ни представи уроци, свързани с неграмотността в света, разказване на история, лидерството. След това ни показа и свое видео, с което сподели идеята си за благотворчеството. Той остана в нашето съзнание като един добре организиран човек, който отстоява принципите си и има цел в живота, която всъщност постигна чрез нас.

Защо Майкъл избира точно България?

Той искаше да избере страна, която не е толкова известна сред американците. Много американци не знаят къде на картата се намира България. Но Майкъл успя да покаже на мнозина, че в нашата страна има хора, които са с добри сърца и са в състояние да променят света, – сподели Доротея.

В блога си Майкъл посочва, че това пътуване му позволява да обедини в едно нещата, които го вълнуват – пътешествията, опознаването на чужди култури, образованието и желанието да помага на другите. Това желание се ражда у него по време на обиколките му из различни континенти, по време на които очите му се отварят за житейските трудности и лишенията, с които ежедневно се сблъскват много хора по света.

Американският учител-доброволец и българските деца, подкрепяни от своите учители, близки, приятели си поставят за цел за 25 учебни дни да съберат 25 хил. щатски долара (при минимална работна заплата в България за миналата година 211 щ.д.) за построяването на училище за ганайските деца. Задачата на пръв поглед е прекалено амбициозна. Как реагират децата на идеята на Майкъл и дали са убедени, че е реалистична?

Първоначално бяхме скептично настроени към идеята. Никой от нас не вярваше, че за 25 учебни дни ще можем да съберем 25 хиляди долара. Но в процеса на работа всички се подкрепяхме и лека-полека повярвахме, че нещата ще се случат, си спомня Доротея.

Събират средствата чрез благотворителни концерти и базари, дарителски сметки, рекламирани в американските и българските медии, и промоционално видео, изготвено от българчетата на английски и български език. Кампанията започва на 31 март 2015 г. В края на уговорения срок събраната сума превишава планираната и достига 28 780 щ. д. Решават остатъкът от сумата да отиде за повишаване на квалификацията на африканските учители. Хората от Волта се включват в инициативата чрез своя доброволен труд при  изграждането на училището. Така днес благодарение на инициативата на българчетата и американския учител-доброволец, в далечна Гана 78 местни деца от предучилището и началното училище не учат както преди, под сянката на дърветата, спасяваща ги от палещите слънчеви лъчи, а в съвсем нова сграда, до която стои паметна плоча с послание от децата на Силистра: Посвещава се на обикновените хора, които могат да доведат до необикновена промяна

Всички от класа смятат, че това ни направи по-добри хора. Показахме на света, че всичко е възможно, стига да имаш мотивацията и подкрепата от своите единомишленици, обобщава Доротея. А относно упреците на някои, че човек първо трябва да оправи собствената си градинка, а после да помага на другите, момичето отговаря:

Според нас хората, които са настроени негативно към света и гледат само да упрекват другите, просто не заслужават внимание. Важното е, че ти самият си направил добро, без значение за кого или какво е то. Важното е стъпка по стъпка светът да става едно по-добро място за живот.

Снимки: Езикова гимназия „Пейо Яворов”, гр. Силистра, и balkanonsunshine.wordpress.com

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе