Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Брюксел спира до 2 месеца бежанците

Брюксел спира до 2 месеца бежанците

Нямаме време, трябва да се действа, обяви холандският премиер Рюте

Председателството на ЕС си даде срок до края на месеца да спре потока от мигранти към Европа, заяви холандският премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"Ще бъда ясен - настоящите цифри са нетърпими. Нямаме време. Имаме нужда от силно намаляване броя на мигрантите в ЕС в идните шест-осем седмици", каза Рюте пред Европейския парламент в Страсбург. "С настъпването на по-меко време тази пролет европейците се страхуват от нов пик на миграцията, след като над един милион дойдоха в Европа през 2015 г.", добави той. Холандският премиер настоя резултатите от различните преговори, състояли се в последните 3 месеца на 2015 г. относно миграционната криза, да се приложат ефективно.

"Важно е споразуменията, договорени с Турция, да бъдат приложени бързо, за да се намали напрежението на нашите външни граници", каза още Рюте. Той добави, че ЕС трябва също така да работи със страни като Ливан и Йордания, за да могат бежанците там да получат подходящите грижи в областта на образованието, здравеопазването и дори заетостта. "Горещите точки - центровете за регистриране и разпределяне на бежанците в Гърция и в Италия, трябва да се задействат и предложенията на ЕК относно европейски гранични сили да бъдат гласувани", подчерта Рюте.

"Цинично е да говорим за бежанска криза, ако всички страни членки на ЕС не изпълняват ангажиментите, които са поели", каза пък председателят на ЕП Мартин Шулц.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе