Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Брюксел: Кримският референдум е заплаха за целия ЕС

Брюксел: Кримският референдум е заплаха за целия ЕС

Брюксел. "Референдумът в Крим застрашава безопасността на целия Европейски съюз, тъй като може да провокира сепаратизъм в други райони на Европа", гласи официалната позиция на Брюксел, предаде УНИАН.


С цел предотвратяване на тази заплаха от Брюксел са готови на икономически жертви, които могат да провокират санкции срещу Русия. "Ако намесата на Москва продължи да ескалира в Крим, ЕС не само ще замрази сметките и анулира визите на някои руснаци, но и може да замрази икономическите и политическите си отношения с Русия", заявява Брюксел.

Междувременно в Симферопол вече е започнало печатането на бюлетини за предстоящия референдум за статута на Крим, съобщи председателят на комисията по организацията Михаил Малишев. По негови думи, за референдума ще бъдат отпечатани 1.55 милиона бюлетини. В Крим по официални данни са регистрирани 1 534 000 избиратели.
Референдумът за статута на полуострова ще се състои на 16 март.

Щефан Фюле, европейски комисар по въпросите на разширяването и европейската политика за съседство, заяви, че споразумението за асоцииране не е крайната цел на сътрудничеството между ЕС и Украйна. Фюле изрази мнение пред Европарламента в Страсбург, че някои партньори на ЕС, в това число и Украйна, в рамките на източната политика за съседство „са определили точно своите евроинтеграционни цели".

„Чакахме твърде дълго за това как ще се отрази и как да отговорим. На неотдавнашното заседание на външните министри на страните от ЕС по време на дискусиите за Украйна бе взето решение споразумението за асоцииране да не бъде крайната цел на сътрудничеството на Украйна и ЕС", допълни Фюле.

В същото време ексдепутатът от Атака Павел Чернев обяви, че избира доброволци, които да тръгнат с него за Крим, за да помагат в опазването на обществения ред, но и в качеството си на международни наблюдатели на референдума за присъединяване към Русия. Това се случва чрез организацията "Православна зора", на която Чернев е политически секретар.

"Доста внимателно преценяваме доброволците, проверяваме - да няма разни тежки престъпници, които се опитват да се укриват от правосъдието. В Крим вече има доброволци от доста страни и те вършат своята работа", заяви Чернев, който обяви от профила си във фейсбук, че по план на 15 март трябва вече да е там. По думите му, българите, както и останалите от чужбина, се включват в местните формирования за опазване на обществения ред.

Междувременно се проведе поредното – пето за последните десет дни - заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, което обаче завърши без резултати, предаде АФП. След заседанието, провело се на закрити врата, представителят на Великобритания в ООН Марк Лайъл Грант отбеляза, че Москва стои пред заплахата от изолация и изпитва все по-голям натиск от страна на международната общност по въпроса за референдума в Крим. Грант посочи, че почти всички членове в Съвета за сигурност, включително Китай, който обикновено заема страната на Русия, са подчертали необходимостта от това да се уважава суверенитетът и териториалната цялост на Украйна.

Правителството на Великобритания ще отмени редица контакти с Русия на министерско ниво и може да замрази двустранните си връзки във военната сфера заради ситуацията в Украйна, заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.


„Наредих да се изучат всички връзки с Русия на ниво правителство. Ние вече сме заявявали това, че представители на правителството и членове на кралското семейство няма да присъстват на Параолимпийските игри в Сочи. Множество други планирани срещи на ниво министри ще бъдат отменени заради текущата ситуация", каза Камерън в парламента, отговаряйки на въпрос за възможните действия на британското правителство във връзка със ситуацията в Украйна.

Представителят на Русия Виталий Чуркин отказа да разговаря с медиите.

В това време президентът на САЩ Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън също обсъдиха ситуацията в Украйна с лидерите на Казахстан, Испания и Кипър, като са потвърдили заинтересоваността си в мирното разрешаване на проблемите в страната.

В разговора си с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев Обама е призовал средноазиатската република да изиграе активна роля в търсенето на мирно разрешение на кризата в Украйна. Двамата са се съгласили, че е важно да се поддържат принципите на суверенитета и териториалната цялост, се казва в съобщението. Обама обсъди събитията в Украйна и с премиера на Украйна Мариано Рахой.


Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън обсъди регионалните въпроси, включително ситуацията в Украйна, с президента на Кипър Никос Анастасиадис. „Двамата лидери потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета и териториалния интегритет на Украйна в нейните международно признати граници и се консултираха относно стъпките, които биха могли да доведат до деескалиране на ситуацията и нейното мирно разрешаване", се посочва в изявлението на Белия дом.

Тази нощ руски военни атакуваха военна база на нос Тарханкут в Крим. Около 120 руски десантници са обкръжили военната база и са се опитали да завземат отделната радиолокационна рота на кримското съединение на военновъздушните сили на Украйна. Заместник-командирът на съединението Виталий Онищенко заяви, че пред оградата на базата са пристигнали осем камиона без регистрационни номера. По думите му, около 120 руски военни са обкръжили сградата и са предложили на личния състав на подразделението да свалят оръжието и да се предадат. Командирът на ротата е отказал. След това са започнали преговори.

Властите в Крим възнамеряват да предложат проект за въвеждането на руската рубла, въпреки, че Крим все още е част от Украйна. Това анонсира вчера в Туитър премиерът на Крим Сергей Аксенов.

Той заяви, че властите ще се постараят да сменят валутата безболезнено за гражданите и бизнеса. Според него рублата и украинската гривна, ще се използват едновременно за определен срок, ако Крим се присъедини към Русия.

По-рано от градската администрация на Севастопол съобщиха, че са утвърдили руския език като официален за водене на държавната документация, защото той е роден за повечето жители на града.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе