Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Общият брой заразени с коронавирус е 1234, излекувани са 197

Общият брой заразени с коронавирус е 1234, излекувани са 197



63 са новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие, съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Общият брой 1234 души. Нарастването за денонощието е 5,4 %.

Активните случаи са 983.

Има два случая на заразени деца - едно на 4 години в Плевен и друго на 12 в София.

От новите случаи в област Плевен са 19, София - 16, видин - 7, Благоевград - 5, бБулгас - 4, Кюстендил и Стара Загора - по 3, силистра - 2.

Новозаразените сред медицинския персонал са 6, общо досега - 135, 11 % от общия брой.

Починали са още двама души - мъж на 95 години и жена на 73, с придружаващи заболявания.

Общият брой на починалите досега е 54, 4,4 % от заболелите.

Излекувани досега са 197 - 16 %.

Няма препоръка към болниците да изискват тест за коронавирус от пациенти, които постъпват за друг вид лечение, каза още професор Мутафчийски.

От щаба увериха, че има достатъчно предпазни средства за медицинския персонал и при нужда те ще бъдат предоставени на болниците.

"Наличието на респиратори говори за готовността на една болница да се справи с тежките случаи. Имаше областни болници, в които бяха закрити дори инфекциозните отделения, на други места бяха в трагично състояние. За два месеца успя да се мобилизира здравната система за това България да има около 7400 легла, както и към тях да има 1400 легла за интензивно лечение. В самото началото на болестта имахме една лаборатория, а сега имаме 18", допълни ген. Мутафчийски.

Той коментира и трансплантациите в България в условията на пандемията Covid-19 и каза, че от три месеца трансплантации в България не са правени, тъй като при този вид операции се потиска имунната система на пациента, а това може да се окаже фатално. Той посочи, че трансплантациите са спреми и в други страни, например във Франция, където се извършват трансплантации само на пациенти, които са с пряка опасност за живота.

В България за последните три месеца не е имало такива случаи, каза още професор Мутафчийски.


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе