Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Бременна почина заради пневмония

Бременна почина заради пневмония

Бременна жена е починала от пневмония в болницата в Силистра. Д-р Даниела Костадинова, изпълнителен директор на МБАЛ Силистра каза пред Фокус, че жената в 30-та гестационна седмица бременност е постъпила в събота с установена в доболнична помощ пневмония, вероятно след грип.

Очакват се резултатите от пробите, изпратени за изследване в София. Болната е приета в средно увредено състояние. От неделя на фона на сериозно антибиотично лечение, включително противовирусни препарати, е започнало влошаване.

Жената е била приведена в ОАИЛ, късно следобед в понеделник се е наложило да бъде включена на изкуствена белодробна вентилация, заради бързо задълбочаващата се дихателна недостатъчност и влошаване на състоянието и с часове.

Извикан е и консултант от Варна, който е потвърдил диагнозата и лечението, но лекарите не са могли да се преборят за живота на пациентката.

Установена е тежка хеморагична двустранна пневмония, която се развива бързо, за няколко дни на фона на лечение.

В област Силистра не е обявявана грипна епидемия, защото не е достигната съответната заболеваемост.

Д-р Даниела Костадинова посочи, че още през декември белодробното отделение на болницата в Силистра е било препълнено, както и детското. „Прави впечатление, че заболяването започва агресивно, с усложнения- или тежки бронхити и или пневмонии.

Още преди Нова година белодробното отделение бе препълнено, с допълнителни легла и към момента е така.

Случаят с починалата бременна жена е много тежък, сигурна съм, че сме направили всичко, по правилата, но пневмонията беше със скоротечно протичане”, каза тя. Съпругът на пациентката също е болен, но той е в добро физическо състояние, посочи още д-р Костадинова. „Той е започнал с висока температура, но се справя по-добре, въпреки че при него е констатирана по- рано пневмония”, каза д-р Костадинова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе