Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Братята искали да взривят АЕЦ

Братята искали да взривят АЕЦ

Терористите избрали летището и метрото в Брюксел след ареста на Салах Абдеслам

Основна цел на терористите са били две белгийски АЕЦ - "Тианж" и "Доел". Арестът на последния атентатор от Париж Салах Абдеслам обаче ги накарал да ускорят действията си и да извършат атентатите на летището и в метрото в Брюксел, съобщи белгийското издание La Dernier Heure. "Арестът на Абдеслам обезглави брюкселската терористична група и позволи да бъдат избегнати по-мащабни нападения. Цели са били белгийски АЕЦ", уточнява изданието, като се позовава на източници в спецслужбите. Ударът бил планиран за 28 март, когато в Белгия се отбелязва Великден.

През декември 2015 г. братята Ибрахим и Халид Бакрауи, които задействаха бомбата на летището и в метрото в Брюксел, монтирали скрита камера пред дома на началника на белгийската атомна програма. Те също така записали 12-часово видео с наблюдение на дома на началника, както и с маршрутите, по които се движи. Това било установено от полицията в хода на антитерористичната операция в дома на друг член на същата терористична група и заподозрян за парижките атентати Мохамед Белкаид, който на 15 март бе застрелян при акция в брюкселския квартал "Форе". АЕЦ "Тианж" бе един от обектите, за които веднага след атентатите на 22 март в Брюксел беше задействана процедура по сигурност. Същото стана и с АЕЦ "Доел". Пропуските на 11 души, които работят в АЕЦ "Тианж", пък били отнети и служителите не могат да влизат на работното си място, предаде пък RTBF. След полицейската операция във "Форе" седем души получиха забрана за достъп до централата. След атентатите във вторник пък са отнети пропуските на още четирима души.

La Dernier Heure разпространи вчера фоторобот на млад мъж, издирван като съучастник на Халид Бакрауи, който се взриви в метрото в Брюксел. По-рано бе съобщено, че полицията издирва лице, придружавало атентатора. Той бил засечен на една от камерите за видеонаблюдение на метростанцията. В ръцете си мъжът носи голяма чанта. Образът показва млад мъж с остри черти. Засега не се съобщава нищо за самоличността му. Все още се издирва и мъжът в бяло от снимките преди атентата на летището, който оставил багажа си и не го взривил. Вчера официално бе съобщено, че Наджим Лахрауи е другият самоубиец от летището в Брюксел. Това било установено след ДНК експертиза. Полицията в Брюксел издирва също така четирима други терористи, които били засечени в черно ауди, близо до взривената метростанция. Вчера полицията проведе спецакция в Брюксел. Един човек е задържан, но самоличността му не се споменава. Операцията била извършена на улица "Иксел" в квартал "Матонж" ( обитаван от значителен брой мигранти от Африка). Автомобил на арестувания се инспектира от полицията, посочва RTBF.

В същото време Брюксел обвини в лъжа турския президент Реджеп Едроган, който онази вечер каза, че през юни 2015 г. Анкара депортирала в Белгия един от атенаторите. Става дума за Ибрахим Бакрауи. "Прокуратурата отрича твърдението един от извършителите на атентата да е бил депортиран от Турция", заяви представителят на прокуратурата в Брюксел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе