Извънредни новини

Босна се класира на първо световно

Босна се класира на първо световно

Босна и Херцеговина за пръв път ще участва на световно първенство като самостоятелна държава. До 1992 г. тя беше част от бивша Югославия. Тимът приключи квалификациите с 1:0 като гост на Литва и първи в групата с равен брой точки - по 25 с втория Гърция, но по-добри показатели. Изненади в последните мачове в зона "Европа" нямаше. Лидерите в 9-те групи запазиха местата си и ще пътуват директно за Рио. Останалите 4 финалисти ще бъдат определени на баражите. Жребият е на 21 октомври. Поставени са Хърватия, Португалия, Гърция, Швеция. В другата урна са Франция, Украйна, Румъния, Исландия. Това накара "петлите" да изреват срещу ФИФА. Те претендират, че са били ощетени през последните две години, защото са били в група с 5 отбора и са играли само осем мача, плюс две контроли, което им е донесло по-малко точки за ранглистата, която е единственият критерий при разпределението на отборите преди всеки жребий. Така може да се стигне до суперсблъсък между Франция и Португалия, а това ще означава, че един от двата тима със сигурност пропуска световното. В същото време е възможен сблъсък Гърция - Исландия. Мачовете са на 15 и 19 ноември.

В зона "Южна Америка" при отсъствието на Бразилия, която участва по право като домакин, Аржентина безпроблемно стигна да първото място. Колумбия, Чили и Еквадор също си осигуриха визи, докато Уругвай ще се яви на "поправителен" срещу петия от зона "Азия" - тима на Йордания.

През бараж ще мине и Мексико. "Ацтеките" бяха изпреварени от САЩ, Коста Рика и Хондурас в квалификациите в зона "Северна Америка" и ще играят с победителя от "Океания" Нова Зеландия.

В Африка пък предстоят да се изиграят реваншите от последния етап на пресявките. Крайните победители в петте срещи ще пътуват за Бразилия догодина. Жребият за груповата фаза на световното е на 6 декември.

10 000 посрещнаха героите в Сараево

10 000 щастливи фенове посрещнаха босненските национали на централния площад в Сараево след историческия успех с 1:0 като гост на Литва. Запалянковците гледаха мача на огромна видеостена, след което останаха да изчакат героите. Всички заедно празнуваха до малките часове на днешния ден. "Отиваме в Бразилия", ехтеше по улиците на Сараево цяла нощ. Обикновено сериозният треньор Сафет Сушич пък си позволи да се пошегува пред пресата. "Ще изхвърля половината отбор заради поведението им в самолета", каза Сушич, а думите му бяха заглушени от виковете и песните на играчите.

Наградиха "сборная" с голи танцьорки

Оригинална изненада очакваше Русия на летище "Шереметиево" след гостуването на Азербайджан (1:1). Фабио Капело и компания бяха посрещнати от голи танцьорки, които се вихреха в ритъма на самба, облечени като за карнавала в Рио. Посланието беше повече от ясно, "сборная" ще "танцува" по терените в Бразилия на световното следващото лято.

За Русия това е първо класиране на световното първенство след 2002 г. Въпреки големия успех на летището нямаше никакви фенове, а едва неколцина журналисти си бяха дали труда да посрещнат отбора.

Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко потвърди пред ИТАР-ТАСС, че всички условия по новия договор с Капело са съгласувани, остава само да се сложат подписите. Срокът на контракта ще е до 2018 година.

Без англичани в идеалния отбор

Нито един англичанин не попадна в идеалния отбор на квалификациите в зона "Европа". Само островитяните и Швейцария от победителите в грапите са без представител в 11-те на сайта Goal.com. На вратата е поставен руснакът Игор Акинфеев, който според медията е с основна заслуга за класирането, допускайки едва 1 гол в първите 5 мача на тима. Пред него са Филип Лам, определен като най-добрия десен бранител в Европа, друг руснак - Дмитри Комбаров, изпълняващ изключително офанзива роля в състава на Фабио Капело, и централните защитници на Белгия Венсант Компани и Ян Фертонген.

Goal.com продължава с Даниеле де Роси, който се оказа ключът за успеха на Италия, макар тимът да не блестеше в квалификациите. Следва Месут Йозил, който очарова с представянето, отбелязвайки 8 попадения за Германия. Французинът Матио Валбуена е третият халф, представил се най-добре в груповата фаза.

Нападателното трио Педро Родригес (4 гола), Един Джеко (10) и Робин ван Перси (11) не остави никакви шансове на своите съперници, макар че може да се поспори дали Уейн Рууни не заслужаваше да измести испанеца със 7-те си попадения.

Полша изгони селекционера

Валдемар Форналик след 15 начело на отбора. "Дружината", която допреди няколко години се класираше редовно за големите форуми, се представи доста разочароващо в този квалификационен цикъл. Последно тимът падна от Англия и завърши с 3 победи, 4 равенства и 3 загуби.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе