Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Габриел: Борбата с тероризма и трафика на хора да останат във фокуса на ЕС

Габриел: Борбата с тероризма и трафика на хора да останат във фокуса на ЕС

„Холандия поема председателството на ЕС в един исторически за европейската интеграция момент. Изправени сме пред предизвикателството на миграционната криза и преодоляването му ще означава затвърждаване на способността на ЕС да превръща трудностите във възможности и излиза по-силен от криза. Ако Холандия успее да бъде медиатор в постигането на компромиси, но има и смелостта да защитава твърдо общите ни европейски достижения, ще бъде направена решителна крачка напред". Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел. Тя участва в ключов дебат с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера на Холандия Марк Рюте относно приоритетите на холандското председателство на ЕС. Мария Габриел призова председателството за решителни действия за постигането на резултати в четири приоритетни области.

В областта на миграцията Габриел настоя за поглед отвъд спешните мерки за справяне с кризата и се предложат дългосрочни такива. На следващ ред приветства готовността на председателството да се концентрира върху механизма за преместване, но поиска придвижване на въпроса за списъка със сигурни трети страни на произход. „Приоритет трябва да бъде съхраняването на Шенген и приемането в него на страни като България, които успешно охраняват границите си", добави Мария Габриел. На второ място тя открои борбата с тероризма. Според нея основно препятствие остава предпазливостта на държавите да си сътрудничат и обменят данни. В този контекст призова холандското председателство да предприеме мерки за насърчаване обмена на информация между националните служби за сигурност и европейските бази данни.

Борбата с трафика на хора е друга приоритетна област, на която обърна внимание Мария Габриел. 2016 г. е ключова, защото изтича Стратегията на ЕК за борба с трафика на хора. „Трафикът на хора трябва едновременно да бъде разграничен и третиран наравно с другия, също толкова страшен феномен, какъвто е борбата с контрабандата на мигранти", заяви Мария Габриел.

Не на последно място тя изрази разочарованието си от невключването в програмата на холандското председателство на единственото законодателно досие за равенството на половете – Директивата за жените в управителните съвети на дружествата, по която е докладчик на Европейския парламент.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе