Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бонд и Боно зоват за оставане

Бонд и Боно зоват за оставане

Резултатът от референдума е непредвидим, няма връщане назад, предупреди премиерът Дейвид Камерън

Звезди от шоубизнеса, политици и над 1200 бизнес лидери заявиха подкрепата си за оставане в ЕС часове преди началото на референдума за членството на Великобритания в общността. Сред тях са актьорът от филмите за Джеймс Бонд Даниел Крейг и групата "Ю ту". Историческото гласуване започва точно в 7 сутринта в четвъртък и приключва късно вечерта.

Звездата от 4 филма за Агент 007 Даниел Крейг публикува днес своя снимка с тениска, подкрепяща кампанията на Великобритания за оставане в ЕС. "Никой човек не е остров. Никоя страна не може да съществува сама. Гласувайте за оставане на 23 юни", гласи надписът на тениската на актьора.

Същото послание отправиха към британците и музикантите от ирландската банда "Ю ту" на официалната си фейсбук страница. "Не си тръгвайте, ще ни липсвате", призовават звездите и допълват, че не могат да си представят Европа без Великобритания.

1280 бизнес лидери отправиха днес последен призив за оставане в съюза в общо писмо, публикувано във в. "Таймс". То е подписано от мениджъри на големи, средни и малки компании от всички сфери на бизнеса. Сред тях са както лица, заявили подкрепата си отдавна, като милиардера Ричард Брансън, така и нови попълнения. Между тях са ръководителите на 51 от 100-те най-големи компании на острова, представени в борсовия индекс FTSE 100, както и шефове на над 900 малки фирми от цялата страна. Компаниите, представени в писмото, дават работа на 1,75 млн. души, посочват от кампанията за оставане в съюза. "Знаем, че нашите фирми са по-силни в Европа. Аргументите ни са ясни: бизнесът и служителите извличат огромни ползи от възможността да работят на най-големия единен пазар в света без ограничения", пише в писмото. "Дори тези, които искат Великобритания да излезе, признават, че в краткосрочен план Brexit ще доведе до икономическа несигурност и ще изложи на риск работните места", посочват още бизнесмените.

Тревоги от потенциалното излизане на Лондон от общността изразяват и германските производители, сочи проучване. 38% от компаниите в страната смятат, че Brexit ще се отрази негативно върху бизнеса им. Особено загрижени са фирмите с над 500 служители и тези в сектор електроника, автомобилна индустрия и бизнес с метали.

Ден преди вота премиерът Дейвид Камерън отново предупреди, че няма връщане назад след гласуването в четвъртък. Той посочи, че подкрепата и за двата лагера е много близка и резултатът не може да бъде предвиден. "Британците не си тръгват", заяви той в пореден опит да убеди избирателите си да подкрепят еврочленството. "Ако си тръгнем, съседите ни ще продължат да се срещат и да вземат решения, които ни засягат, но ние няма да сме там. Ще вземат решения за нас, но без нас", заяви Камерън пред репортери.

Двата лагера влязоха във финален директен сблъсък във вторник вечерта по време на дебат в зала "Уембли Арина" в Лондон, представени от настоящия и бившия кметове на столицата - Садик Хан и Борис Джонсън. Хан, който подкрепя оставането в съюза, обвини опонента си, че превръща кампанията си в "Проект Омраза" по отношение на миграцията. Джонсън пък заяви във финалното си послание, че "Четвъртък ще е денят на независимостта на нашата страна".

Последните проучвания преди историческия вот показват изравнени сили. "Дейли Телеграф" събира последните 6 допитвания, като средният резултат от тях е, че 51% ще гласуват за оставане в ЕС, а 49% ще подкрепят напускането на общността. Разликата от 2 процента обаче е в рамките на статистическата грешка.

Смъртни заплахи за втора депутатка

Депутатка от британската лейбъристка партия, агитираща за оставане в ЕС, получила смъртни заплахи в Туитър. Ивет Купър сподели в социалната мрежа получено от нея съобщение, свързано с работата й в кампанията.

"Здравейте, Ивет. Получих вашите пропагандни имейли точно 5 пъти. Моля да спрете, иначе ще убия децата ви и внуците ви!", гласи заплахата. Купър сподели съобщението с последователите си с коментар "Получих това днес заради това, че призовавам за оставане. Това трябва да спре!".

Междувременно обществеността отдаде почит на убитата депутатка Джо Кокс, която също подкрепяше оставането в общността. Днес тя щеше да навърши 42 г.

Резултатът ясен в петък на закуска

Резултатът от референдума ще бъде обявен утре, около времето за закуска, разкри избирателната комисия на страната. Гласуването ще продължи от 7 до 22 ч местно време, а най-рано около 3-4 ч сутринта е реалистично да се появят и първите достоверни данни за изхода от вота.

46,5 млн. души имат право на глас. Това са както граждани на Великобритания, така и на Гибралтар, който по принцип не участва в редовните парламентарни избори. За членството в ЕС имат право да гласуват и граждани на страни от британската общност като Австралия, Пакистан и др., ако са официални жители на Кралството. Гражданите на страни от ЕС, които живеят на Острова, нямат право на глас. Изключение правят тези от Кипър, Малта и Ирландия, които са част от Британската общност. Много хора вече са пуснали гласа си по пощата. Пликовете ще бъдат отворени при преброяването на останалите.

Британците ще отговарят на въпроса "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС, или да напусне ЕС". Вместо традиционните за референдум отговори "Да" и "Не", британците ще избират между "Остава" и "Напуска".

Българите стискат палци за оставане
Бъдещето на имигрантите от Източна Европа под въпрос при напускане на ЕС

Българите, които живеят във Великобритания, се надяват страната да гласува против излизането й от ЕС. Те се притесняват, че ако британците решат да напуснат Съюза, бъдещето им в Обединеното кралство е несигурно. Независимо от резултата на референдума е възможно да се стигне до повече рестрикции за българите, живеещи на острова, прогнозира пред "Хоризонт" Струмен Паунов, който от години помага на българите да уредят документите си за престоя си в Обединеното кралство. По-голямата част от българската общност се надява британците да гласуват проевропейски. За българите благоприятният изход е оставането на Великобритания в ЕС поради голямото количество административни свободи, които ползват. "Каквото и да променят, то няма да е по-добро за нас, то ще е някаква рестрикция, с която да ограничат притока на мигранти", смята Струмен Паунов. През 2014 г. броят на новите мигранти от източноевропейските страни членки достигна рекордните 330 000 души, припомня "Дойче веле". Повечето мигранти идват от Полша. Към момента във Великобритания живеят и работят почти 1 милион поляци. Към тях се прибавят още 200 000 българи и румънци. И не се знае дали правото им на свободно придвижване ще остане в сила и след евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС. "Опасяваме се, че полските работници ще загубят правото си на работа във Великобритания. Вероятно много от тях ще бъдат призовани да напуснат страната. Във всеки случай е ясно, че ако поддръжниците на т.нар. Brexit спечелят референдума, правният статут на източноевропейците вече няма да е ясно дефиниран", казва евродепутатът и бивш външен министър на Полша Дариуш Розати. Българският евродепутат Андрей Ковачев е на друго мнение. Според него живеещите във Великобритания граждани на други страни членки на ЕС няма от какво да се опасяват в случай на Brexit. Това обаче не важи за хората, които тепърва искат да емигрират.

Льо Пен иска референдуми навсякъде

Референдум за излизане от ЕС във всяка страна членка поиска лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен. Тя призова опитът на Великобритания да бъде повторен.

Лидерът на Националния фронт коментира пред френската телевизия Те Еф 1, че според нея Европейският съюз се разпада. Льо Пен, която се определи за защитник на свободата на народите да разполагат със своята съдба и да избират законите си, нарече ЕС тоталитарен. "Ако бях британка, бих гласувала за излизане от ЕС. Дори мисля, че Франция има много повече причини от Великобритания да напусне", добави тя.

На друго мнение е италианският премиер Матео Ренци, който призова британците да гласуват за оставане в ЕС. Той е на мнение, че вот за излизане от общността ще бъде "грешният избор". "ЕС е инструмент да превърнем нашите слабости в силни страни", заяви Матео Ренци пред британския в. "Гардиън". "Не го правете за нас, направете го за себе си - за бъдещето", призова италианският премиер.

И кралицата продума за вота

Британската кралица Елизабет II също отворила въпроса за референдума по време на среща със свои гости през последните дни, разкри кралският репортер Робърт Лейси, който научил информацията от свои познати. По време на вечеря тя поискала гостите да й дадат "три добри причини защо Великобритания трябва да е част от Европа". Елизабет II обаче не нарушила ангажимента си да пази неутралитет по подобни въпроси и не разкрила личната си позиция.

Сменят лири за евро и долари

Ден преди референдума британци се редят на опашки, за да обменят лирите си за друга валута - основно евро и долари, съобщи Ройтерс, като се позова на информаци от обменните бюра в страната.

Британските пощи съобщиха, че продажбата на валута в клоновете и онлайн се е увеличила от уикенда насам със 74% спрямо същия период на миналата година. От Travelex казват, че при тях поръчките на чужда валута в периода 14-21 юни са се увеличили с 30%. Само във вторник в пощенските клонове са отчетени валутни покупки с 49% повече на годишна база. Онлайн данните са още по-стряскащи - скок от 381%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе