Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

62-ма са по-богати от половината свят

62-ма са по-богати от половината свят

Най-заможният 1% от населението притежава колкото останалите 99%

Пропастта между богатите и бедните в света се задълбочава, а имуществото на най-богатите хора в света расте като процент от общото световно богатство. Това сочат данни на банката "Креди Суис", оповестени от неправителствената организация "Оксфам" в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който започва в сряда и ще продължи до събота.

В момента най-богатият 1% от населението притежава колкото останалите 99%, взети заедно, сочат данните. Миналата година по това време съотношението е било 48 към 52%. Очаква се в бъдеще относителният дял на богатите да продължава да расте.

Икономистите са изчислили още, че най-богатите 62-ма души в света притежават повече, отколкото бедната половина на човечеството. За сравнение - през 2010 г., за да бъде достигнато акумулираното богаство на бедната половина от населението, е било нужно да се съберат авоарите на първите 388 души.

Прагът за попадане в най-богатия 1% в момента е 760 000 долара, сочат данните. Най-малко 68 800 долара богатство са нужни, за да влезеш сред най-богатите 10% в света.

Друг любопитен факт от статистиката е, че от 2000 г. до 2009 г. процентът на имуществото, притежавано от най-богатите хора в света, прогресивно е намалявал на фона на общото световно богатство. Оттгава насам обаче постоянно се увеличава.

"Оксфам" призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат. "Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище", подчерта организацията в комюнике.

С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството "Оксфам" призовава по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища. Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай.

Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава "Оксфам".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе