Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Бивш зам.-министър обвинен на 12,8 млн.

Бивш зам.-министър обвинен на 12,8 млн.

Бившият зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев е обвиняем за схемата болница в болницата. Преди 7 години той разрешил в нарушение на закона частното лечебно заведение "Вива Медика" ООД да извършва дублиращи медицински дейности в държавната болница "Христо Ботев" във Враца. Врачанската болница е една от най-закъсалите.

Законът за лечебните заведения забранява на територията на едно лечебно заведение да има друго, което изпълнява същите дейности. На едно място могат да са само клиники различен премет на дейност.
През декември главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че договорът за наем, срещу който е било приютено частното лечебно заведение във врачанската болница, е 50 лв. за година. Освен, че "Вива Медика" е дублирала дейността на държавната болница, е ползвала и нейната аптека.

Зортев е позволил "Вива Медика" да осъществява дейности анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология. Настъпилата вреда от действията на Зортев се оценява на 12,8 млн. лева – сумата. Толкова е Здравната каса на частното дружество за дублиращите дейности. Зортев е с парична 5000 лева. Той бе зам.-министър на здравеопазването при първото правителство на Бойко Борисов по времето на здравния министър Стефан Константинов, но напусна заради различни позиции с министъра си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе