Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

И Македония била мост между Изтока и Запада

И Македония била мост между Изтока и Запада

Мултиетническата и мултикултурната среда в Северна Македония я сочът като пример за мост между Изтока и Запада, заяви Папа Франциск на ръководството на македонската държава. Само преди два дни папата каза същото и за България.

По време на първото си папско посещение в Северна Македония Франциск се опита да насърчи нейните усилия да се интегрира в европейските институции, след като промяната на името реши продължаващия от десетилетия спор с Гърция.

Надявам се, че тази интеграция ще се развие по начин, който ще бъде от полза за целия регион на Западните Балкани, със зачитане на разнообразието и фундаменталните права, каза  Франциск.

След като кацна на летището в Скопие, Франциск пристигна с "Фолксваген Джета" за разговори с отиващия си президент Георге Иванов. Неговата десетчасова визита ще включи молитва в мемориала на Майка Тереза, както и меса за малката католическа общност в страната с население 2,1 милиона души.

Виктор Димовски, държавен секретар във външното министерство на Северна Македония, заяви пред репортери в понеделник, че визитата е историческа и става в съдбовен момент, когато Северна Македония иска да влезе в ЕС и НАТО. Визитата на  папата укрепва още повече вътрешното единство и носи послания за помирение и солидарност, каза той.

Страната е кандидатка за членство в ЕС от 2005 година, но все още чака начало на преговори за членство в ЕС. След като спорът с името вече е решен, Северна Македония се надява да получи ясен сигнал за начало на преговори за присъединяване  през юни. Тя очаква да стане тридесетата членка на НАТО до края на тази година.

Великолепно е, че дойдохме да видим папата тук, в Македония, защото той има послание за младежта и за цялото човечество и ние трябва да го приложим в нашия живот, заяви Кристина Миештри, католичка от Албания.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе