Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

9,4% безработица отчитат от Агенцията по заетостта

9,4% безработица отчитат от Агенцията по заетосттаБезработицата намалява за четвърти пореден месец, достигайки 9,4 на сто, отчитат от Агенцията по заетостта. Младежите без работа до 29 години са 15% от всички регистрирани, като за един месец са намалели с 5 хиляди. 13 хиляди са незаетите работни места, най-много в сезонните дейности от преработвателната промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорство. В държавния сектор се търсят 800 учители.

Във Врачанска област с най-висока безработица – 80 на сто, е община Хайредин. Местни жители разказват как преживяват и има ли работа за младите в общината:

В Хайрединско няма живот. Няма работа тука. Аз съм на 20 години и вече две години се въртя като луд, ходя да търся работа по чужбина, защото сега гледаш да си създадеш бъдещето, за парички, за дом, за семейство.

Безработицата е твърде голяма. Все пак не можем да мислим само за себе си. След като създава един човек семейство, трябва да мисли и за него.

Освен да очакваме осигуряване работа от Общината по програма, просто няма други възможности, понеже селата тук са малки. Почти не останаха млади хора.

В Силистренска област работодателите предупреждават за съкращения след ценовия скок на промишлената електроенергия.

В най-голямото промишлено предприятие в Силистра "Фазерлес“ АД новата цена на тока ще доведе до рязко увеличение на разходите, коментира изпълнителният директор на дружеството инж. Манол Тодоров:

Това нещо за нас, за нашия завод означава до края на годината едно увеличение на разходите с над 100 000 лева. Не виждам как можем да ги компенсираме. При всички случаи това ще доведе до намаляване на персонал, с цел да се компенсират тези разходи. Аз лично очаквам едно намаляване от порядъка на 4-5%. В момента ние започнахме да правим разчети за това. Някои фирми ще преодолеят ефекта от по-скъпия ток с увеличение цената на продукцията си. При нас обаче това е немислимо. На външните пазари дори минимално увеличение коства месеци преговори, обяснява инж. Тодоров. Увеличаване на цената дори и с 1% за нас е огромен проблем. Това означава да пренасоча нашите купувачи към нашите конкуренти.

В подобно положение са и малкото останали работещи предприятия в района, които едва оцеляват в кризата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе