Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Малки корабчета возят безплатно от Силистра до румънското пристанище Кичу

Малки корабчета возят безплатно от Силистра до румънското пристанище Кичу

Жителите на Силистра и на отсрещния румънски град Кълъраш от днес разполагат с нов вид речен транспорт. Две малки корабчета, задвижвани със слънчева енергия, ще превозват пътници между двата бряга на реката. Плавателните съдове са проектирани и произведени по съвместен българо-румънски проект за използване на възобновяеми енергийни източници в транспортни системи. 

Двата природосъобразни плавателни съда осъществиха днес първия си пробен курс между двата бряга на реката. Българското корабче е от вида тримаран. То може да превозва 7 пътници и стига до отсрещния бряг за 15 минути. Идеята е двете корабчета да плават всяка събота по едно и също време и по един и същ маршрут - между Силистра и румънското пристанище Кичу. На този етап транспортът ще е безплатен, обясни координаторът на проекта от община Силистра Валери Георгиев:

От другата събота вече започва редовно да си работи. Графикът е следният: нашето тръгва в 10.00 часа, а тяхното трябва да бъде до 9.30-10.00 часа тук веднъж и след обяд прибиране от 16.00 часа. Като екскурзия ще бъде. Безплатно пътуване през цялото лято, до есента.

Ако силистренци харесат алтернативните плавателни съдове, общината обмисля да организира с тях разходки по реката през лятото.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе