Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бежанците смениха Гърция с Италия

Бежанците смениха Гърция с Италия

90% спад на трафика през южната ни съседка, Рим спаси 900 от удавяне

Трафикът на бежанци от Сирия усилено се измества от Гърция към Италия. Европейската гранична агенция "Фронтекс" обяви вчера, че броят на минаващите през южната ни съседка е намалял с 90% за последния месец. В същото време италианските власти алармират, че потокът към тях расте, а в четвъртък са спасили близо 900 мигранти от удавяне.

Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция през април, е намалял с 90%, съобщи Фронтекс. Според агенцията това е знак, че подписаното през март споразумение с Турция за връщане на нелегалните мигранти работи. Според Фронтекс през април в Гърция през Турция са пристигнали 2700 мигранти, което е с 90% по-малко спрямо месец март. Повечето от тях са от Сирия, Ирак, Пакистан и Афганистан. Също през април по данни на Фронтекс в Италия са пристигнали 8370 души през много по-опасния маршрут от Африка. Най-много са мигрантите от Еритрея, Египет и Нигерия.

Според Фронтекс няма признаци, че мигрантите са се ориентирали към средиземноморския маршрут заради споразумението с Турция. Последните данни от италианската брегова охрана обаче показват друго. В сряда край бреговете на остров Сицилия са спасени близо 900 бежанци, предимно сирийци. Те са пътували в две лодки, като в тях е имало и иракчани. Върховният комисариат на ООН за бежанците посочи, че този случай представлява най-големият опит за масова миграция от Сирия и Ирак към Италия от поне година насам.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе