Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сирийските бежанци са застрашени от буря в Близкия Изток

Сирийските бежанци са застрашени от буря в Близкия Изток

Бейрут. Хиляди сирийски бежанци, живеещи в импровизирани лагери в Ливан, са изложени на силната зимна буря, която донесе сняг, дъжд и минусови температури в страната, предадоха световните агенции.

В северната част на Арсал, от другата страна на границата от Сирия, слоеве сняг се наслагват върха паянтовите навеси, в които се помещават десетки хиляди наскоро пристигнали бежанци.

Агенцията на ООН за бежанците ВКБООН е работила денонощно, партнирайки си през последните дни с ливанската армия, за да раздава припаси за зимата, включително термични одеяла и пари за бойлери.

Но въпреки усилията, госорителят на ВКБООН Лиза Абу Халед каза пред Ал-Джазира, че има опасения за хиляди хора, живеещи в повече от 200 неофициални лагери в централната и северната Ливан.

"Разтревожени сме, защото е наистина студено в региона Бекаа, и ние сме изключително притеснени за бежанците, живеещи в импровизираните заслони," каза тя.

Първият сняг за сезона падна в някои част на Ливан в сряда и децата в бежанския лагер, избягали от войната в Сирия, се биха със снежни топки извън палатките. Но най-лошата зима предстои да дойде за 2.2 милиона бежанци извън Сирия и още милиони повече разселени в страната, предупреждава Ройтерс.

Буря на име "Алекса" минава през Сирия и Ливан, носейки силни ветрове и ниски температури, и бележейки началото на третата зима, откакто конфликтът започна през март 2011 г.

Снегът създаде хаос в региона и блокира планираната хуманитарна помощ, доставяна по въздуха. Доставките щяха да идват от Ирак и да бъдат за Североизточен Кюрдистан в Сирия, където десетки хиляди хора са изолирани.

В палатков лагер на няколко километра от границата, в ливанската долина Бека, над 1000 души живеят в примитивни подслони. 27-годишният бежанец Ибрахим казва, че "бурята ще ни довърши". "Търся убежище при господ", допълва той. Неговото семейство няма достатъчно пари за храна или да построи по-стабилен подслон.

Мъжете пълнят чували с пръст, за да задържат палатките, и слагат автомобилни гуми и тухли върху крехките дървени структури, за да не ги отвее вятъра.

В Ливан над 835 000 бежанци живеят в палаткови лагери, изоставени сгради или при приятели и роднини. Ливанското правителство реши да не ги настанява в официалните бежански лагери заради местните опасения, че те ще останат там завинаги, както се случи с бежанците от Палестина преди години.

Хуманитарните агенции помагат с храна, палатки, одеала и дрехи, но не могат да направят бежански лагер. Според Ибрахим, който е пристигнал миналата седмица, помощта не е достатъчна за новите пристигащи.

Саймън Инграм, говорител на Фонда за децата на ООН, заяви, че агенцията е успяла да мобилизира зимните доставки за сирийските в страната и в съседните държави, но изглежда нуждите са повече от възможностите.

Началото на зимата съвпада с имунизационна кампания срещу полиомиелит, при която трябва да бъдат ваксинирани 750 000 деца в Ливан. През октомври в Източна Сирия избухна епидемия от болестта.

Председателят на ливанската метеорологична служба, Марк Уайбех, заяви, че през последните години снегът и дъждовете са се увеличили, а температурите падат през декември и януари. "Все още сме в началото на сезона. Трябва да има дъжд и студени периоди през следващите два месеца", обяснява той. Уайбех обяснява, че бурята "Алекса" ще бушува до събота вечерта и темпаратурите може да паднат до 7 градуса под нулата в някои планински райони на Ливан.

Министърът на социалната политика Уаел Абу Фаур заяви, че правителстовото прави каквото може, а армията е свикана, за да подготви бежанските подслони за зимата. Неговото основно притеснение е, че някои бежанци живеят близо до река Литани – район с опасност от наводнения. Абу Фаур казва, че опитва да премести тези бежанци, но засега не се е намерило друго място. "Това е отвъд капацитета ни. Опитахме джамии, училища, опитахме всичко. Ще бъде бедствие", обяснява той.

Снеговалежът в Сирия не е спрял битките между бунтовниците и силите на президента Башар ал Асад. През последните две години и половина в конфликта загинаха над 100 000 души. Според активисти и в сряда боевете са продължили, включително и в стратегическия район Каламун между Дамаск и ливанската граница.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе