Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бежанският поток тръгна към Словения (ОБЗОР)

Бежанският поток тръгна към Словения (ОБЗОР)

Хърватия превозва с автобуси 2400 бежанци до границата

Властите в Загреб пренасочиха мигрантския поток към Словения, след като Унгария затвори в полунощ границата си с Хърватия, съобщиха световните агенции. Любляна прекъсна изцяло жп връзките си с Хърватия, за да пресече влизането на мигранти с влакове. Te обаче се придвижват през хърватска територия с автобуси. Загреб смята да превози най-малко 2400 мигранти до границата си със Словения, уточнява Франс Прес. Първите автобуси с общо около 600 бежанци пристигнаха днес следобед на граничните пунктове Грушковье и Петисовци.

Будапеща обяви, че затваря границата с Хърватия, "за да защити вътрешните европейски свободи и сигурността на гражданите на Унгария и Европа", а по-късно в събота възстанови временно контрола по границата със Словения. Унгария реши да преминe към мярката, след като държавните и правителствените ръководители от ЕС не приеха подкрепяния от нея план за разполагане на европейски сили, които да не позволяват на мигрантите да достигат Гърция - входна врата към континента, обясни говорителят на правителството Золтан Ковач. По протежението на границата обаче ще бъдат обособени 2 транзитни зони, където мигрантите ще могат да кандидатстват за убежище. Границата ще може да бъде преминавана само през официалните КПП-та. Контролът и проверките ще бъдат затегнати. Хърватия, както и Унгария, е член на ЕС, но за разлика от нея не е част от Шенгенското пространство за свободно движение на хората.

Подпалиха център за бежанци в Швеция

В Швеция бе подпалено бивше училище, пригодено за приемането на 80 бежанци, съобщиха световните агенции. Инцидентът станал в селището Кона, в южната провинция Крунуберг. В сградата вече били сложени легла и матраци. Мястото е отцепено от полицията, според която палежът е умишлен. От началото на годината в Швеция са пристигнали 86 223 бежанци, с над 2000 повече отколкото по време на войната в бивша Югославия през 1992 г.

12 мигранти се удавиха в Егейско море

Дървена лодка с мигранти потъна край бреговете на Турция, загинали са 12 души, съобщи местната брегова охрана. Бежанците искали да стигнат до гръцкия о-в Лесбос. Не се съобщават подробности за инцидента, нито пък националността на жертвите. По последни данни на Международната организация по миграция от началото на октомври в Гърция са пристигали 68 000 мигранти, повечето от които именно на Лесбос.

Три дечица пък бяха сред общо четиримата бежанци, удавили се в Егейско море при опит да достигнат гръцкия о-в Калимнос. Четвъртата жертва е жена. Няма данни за националността на загиналите. Други 11 бежанци бяха спасени.

Обама: Имаме големи разногласия с Москва

Между САЩ и Русия има дълбоки стратегически разногласия за Сирия, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че основното разногласие е за политическото бъдеще на сирийския президент Башар ал Асад. Русия е основен съюзник и поддръжник на Асад, докато САЩ са категорично против оставането му на власт. "Единствената област, в която има разбирателство между двете страни за Сирия, е за това как да бъдат избегнати случайни инциденти между техните военни авиации във въздушното пространство на близкоизточната държава", каза Обама във Вашингтон. Той подчерта, че борбата срещу ИД и останалите екстремистки групировки в Сирия трябва да продължи, но конфликтът може да бъде решен само с политически средства и установяване на легитимна власт, която да представлява всички групи от населението.

Руските самолети по нов маршрут за Сирия

Руското министерство на извънредните ситуации е съгласувало нов маршрут за полетите до Сирия след отказа на България да предостави своето въздушно пространство. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на изявление на заместник-директора на департамента за международната дейност на министерството Александър Томашев. По данни на ведомството в петък руски хуманитарен самолет е доставил в Сирия над 20 т хранителни продукти, включително месни и рибни консерви, сгъстено мляко за деца, а също и топли вещи и одеала. Обратният рейс на самолета е върнал в руската столица 56 души, сред които граждани на Русия, Беларус, Украйна, Сирия и няколко "лица без гражданство", пожелали да напуснат страната. Томашев твърди, че самолетът имал съгласуван маршрут, но час преди да излети, българските власти са отказали да го пропуснат през въздушното си пространство. Поради това спешно е бил организиран нов маршрут на машината Ил-76.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе