Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Бермудски триъгълник за тонове дрога

Бермудски триъгълник за тонове дрога

Матей Боев е топлата връзка между Брендо, Боевски и Алексиев

Имената на сочения Кокаинов крал на Европа Евелин Банев - Брендо и освободения от бразилски затвор щангист Гълъбин Боевски отново изплуваха покрай френската афера с тонове дрога. Ден след като вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви пред депутатите, че има основания да се подозира връзка между "Кокаинови крале" и "Париж - Дакар", главният прокурор Сотир Цацаров също не отрече това. Обвинител номер 1 не изключи и достоверността на информацията за връзка между общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, Брендо и Боевски.

"Това са данни от оперативно естество, част от тях са с висока степен на достоверност, а други с по-ниска степен на достоверност", коментира Цацаров. По повод на информацията за връзки на Алексиев и Боевски главният прокурор обясни, че това е станало през 2011-2012 г. и той няма данни, но може да го провери. "Част от казаното в сряда след вътрешна комисия не е далеч от оперативната истина, но между оперативна истина и доказателство в наказателния процес има определен път и понякога от едното не става другото", подчерта Цацаров.

В средата на февруари при полицейска акция на пристанище във Франция бяха заловени 1,4 т кокаин. Дрогата пристигала от пристанище в Чили и била натоварена в Боливия. Наркотикът бил укрит в гумите на автомобили, предназначени за участниците в ралито "Париж - Дакар". Последваха действия на родната полиция след оперативна информация за съпричастност на българи в канала за дрога. Така при акция на МВР в София бе извършен обиск в автокъщата и дома на общинския съветник от ГЕРБ и участник в рали "Дакар" Орлин Алексиев. Макар впоследствие участието му в аферата да не бе подкрепено с доказателства, в хода на разследването лъсна тънка връзка с "Кокаинови крале". Оказа се, че Алексиев е бил съдружник със съпругата на един от хората на Брендо, който също е осъден в Италия - Матей Боев. Същият Боев пък е съдружник с щангиста Гълъбин Боевски в дружеството в "М-Юнайт" ООД.

Роденият през 1975 г. в Кнежа Боев се смята за основния перач на парите от дрога. Тъкмо той е оперирал със сметките в Швейцария, показват оперативните информации. Според тях жена от български произход на име Елена Бергоми се е разпореждала с швейцарските сметки на група от фирми, зад които стоял Брендо. При обиск на Бергоми в Цюрих станало ясно, че сметка на името на Gill Holding & Finance Sa принадлежала всъщност на Банев. Формално дружеството и сметката обаче били собственост на Матей Боев и жена му Милена. Същата Милена, която пък е съдружничка с Орлин Алексиев в дружеството "Билд АМ2".

В сряда над 2 часа депутатите от вътрешната парламентарна комисия разпитваха вътрешния министър Цветлин Йовчев за разработката "Орлин Алексиев". От думите му пред медиите стана ясно, че от партньорски служби е постъпил сериозен сигнал, който съдържал данни за лица и обстоятелства, които се отнасят за трафик на кокаин. На основата на този сигнал бяха извършени проверки, каза министърът. Той е представил пълна справка за аферите с дрога пред депутатите, включително е дал данни за българските контакти на Брендо по аферата "Кокаинови крале".

Имало е политически чадър над засегнатите лица, не са водени оперативни дела, тъй като акцията "Кокаинови крале" беше обявена още през 2012 г., а към въпросните лица тогавашното ръководство на МВР и ръководството на ГДБОП не са предприети никакви действия", коментира и председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов. "По операция "Кокаинови крале" е работено избирателно, защото има лица, които са свързани юридически, има и достатъчно оперативна информация за връзки, има и търговски отношения, но по отношение на тях не е работено. Не мога да кажа дали е имало чадър над Орлин Алексиев", пък бе коментарът на главния секретар Светлозар Лазаров вчера.

Гълъбин се барикадира във фитнес залата си

Гълъбин Боевски прекарва по цял ден във фитнеса на националния стадион. Това съобщиха за "Стандарт" негови близки вчера. Олимпийският шампион успял да запази контрола върху спортната си зала, която бе преименувана от "Боевски 2000" на фитнес център "Стадион".

Преди да бъде задържан с над 9 кила кокаин в Бразилия, щангистът държеше и друга зала в "The Mall". Докато беше в затвора "Итаи" обаче, съдружничката му Милена Боева успяла чрез адвокат да обезсили акциите на Боевски и той не може да се разпорежда с тях. И на практика го изгубил. В момента шампионът се издържа от приходите от фитнеса и от олимпийската държавна пенсия от 918 лв.

След престоя в бразилския затвор Боевски се държал смирено, поздравявал наред и си личало, че е в хармония със себе си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе