Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бензинът във Венецуела поскъпна 100 пъти

Бензинът във Венецуела поскъпна 100 пъти

Цената на бензина във Венецуела рязко ще бъде повишена, а националната валута - девалвирана в борбата срещу икономическата криза. Това обяви президентът на страната Николас Мадуро. "За тази мярка поемам лична отговорност", каза той в тв обръщение към нацията, което продължи 5 ч.

От днес литър бензин вече струва $0,95 за литър, а не $0,01 както досега. Цените са по официалния курс от 6 боливара за долар, но от него се ползват силно ограничен кръг хора и фирми в страната. Това е първата корекция в цените на горивата от 20 години и поскъпването е от 6086% за бензин А95 и 1300% за бензин А91.

Венецуелският боливар се девалвира от вчера с 37% и официалният му обменен курс се променя от 6,3 на 10 боливара за 1 щатски долар. Това е курс, който се прилага изключително за внос на храни и лекарства. Променя се и системата от три различни обменни валутни курса, като вече ще има само два, и вторият, който се използва масово от населението, ще бъде плаващ.

Преди месец Мадуро обяви, че въвежда извънредно икономическо положение в цялата страна за срок от 60 дни. Основната причина е рухването на приходите от петрол, който носи над 90% от валутата в бюджета. По прогноза на МВФ тази година инфлацията в страната ще бъде най-високата в света и ще достигне 720%.

Мадуро каза в обръщението си, че приходите от увеличената цена на бензина ще отидат за социални програми като жилища и образование за бедните. Освен това той обяви, че от 1 март се вдига минималната заплата. Президентът въвежда девалвацията и поскъпването на горивата с указ, заобикалящ парламента, който за пръв път от 17 г. се контролира от опозицията. За да го отстранят преди изтичането на мандата му, опозиционните партии трябва да съберат поне 4 милиона подписа за референдум и след това да накарат срещу Мадуро да гласуват повече хора, отколкото са пуснали бюлетина за него на последните избори през 2013 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе