Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Белгия и Австрия на лов за джихадисти (ОБЗОР)

Белгия и Австрия на лов за джихадисти (ОБЗОР)

Плъзна слух за ареста на Абдеслам, властите го отрекоха

Белгия и Австрия предприеха масирани акции за залавяне на джихадисти във връзка с атентаните в Париж на 13 ноември.
Белгийските власти задържаха петима, включително двама братя, за последните 2 дни. От федералната прокуратура заявиха, че двама били арестувани след претърсване на жилище в квартал "Лаекен" в Брюксел днес.

Предишната вечер друго жилище в столицата било претърсено по заповед на разследващ съдия, специализиращ в областта на тероризма. Двама братя и техен приятел са задържани за разпит. До операцията в неделя довела проверка на телефонни разговори. Властите уточниха, че не са открили оръжия или експлозиви при претърсванията. Малко след акциите тръгна слух, че сред арестуваните е соченият за организатор на атаките в Париж - Салах Абдеслам, но това бе официално отречено.

Полицията в австрийския град Залцбург пък задържа двама предполагаеми екстремисти на "Ислямска държава", съобщи агенция APA. Това са 30-годишен мъж от северноафриканска държава и друг от Близкия изток, влезли в страната в началото на октомври. Чужда разузнавателна служба предупредила Виена за двамата.

"В хода на разследването бяха открити насоки за възможна тяхна връзка с атентаторите от Париж", твърдят от прокуратура. Предполага се, че двамата са дошли в Европа с помощта на отрядите, които извършиха нападенията във френската столица.

Лондон стимулира полицаи да стрелят на месо

Британският премиер Дейвид Камерън е наредил преразглеждане на правилата за използване на оръжие от полицаите в страната, съобщава в. "Гардиън". Той предлага по-голяма правна защита на полицаите, които са застреляли терористи или други предполагаеми престъпници. Предложението било направено заради опасения, че в момента много полицаи се въздържат да стрелят, тъй като се страхуват от неприятни последици.

Междувременно премиерът обяви още, че през 2016 г. британската армия ще отвори за жени всички позиции, включително свързаните с директен бой. Досега службата на дамите бе ограничена до по-леки длъжности. Наскоро подобна реформа в армията си оповестиха и САЩ.

Кремъл пращал наемници в Сирия

Около 9 руски граждани са били убити в Сирия тази година по време на ракетна атака срещу руска база в страната, твърди "Уолстрийт джърнъл". Руските власти обаче не потвърждават случая. Според вестника жертвите са наемници от частна организация, работеща с руската армия.

Става дума за наемници от руски произход, които са членове на частната организация ОСМ, посочва вестникът. Един от източниците разказва, че това е "първият опит за създаването на руски частни военни компании по подобие на американската "Блекуотър". Източникът добавя, че Москва вероятно използва частни компании, за да избегне разполагането на легитимни руски военни части в региона. Изданието не е успяло да се свърже с представители на ОСМ. Руското министерство на отбраната отказва да коментира информацията, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочва, че не е запознат с публикацията.

Международната коалиция срещу "Ислямска държава" пък обяви, че 90% от петролния капацитет на групировката е бил разрушен в Сирия и Ирак. Говорителят на коалицията полковник Стив Уорън посочи още, че терористите загубили 40% от територията си заради въздушните удари на коалицията.

В същото време ИД не позволява на жителите на иракския град Рамади да напуснат пределите му, за да ги използва като жив щит срещу предстоящата офанзива на иракската армия, съобщи военното министерство в Багдад.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе