Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Най-бързата улична писта в света

Най-бързата улична писта в света

Миналата година Баку бе домакин на първите летни Европейски игри, в които участваха над 6000 спортисти в 20 вида спорт. Този уикенд в прекрасната столица на Азербайджан ще се проведе друго грандиозно спортно събитие - Гран при на Европа във Формула 1. Забележете сходството в наименованията - става въпрос за позиционирането на страната, считана от мнозина за гранична между два континента, като съставна част от Европа по финансови и геополитически причини. "Основната цел е да популяризираме града си от различни гледни точки - от туристическа, от инвестиционна. Това състезание е огромна възможност да го направим", каза за Би Би Си огранизаторът на Гран при на Европа Ариа Рахимов, който е син на министъра на младежда и спорта на Азербайджан.

Планът на трасето по улиците на Баку е изготвен от прочутия архитект на писти за Формула 1 Херман Тилке. Германецът твърди, че неговото поредно творение е най-бързото в света. Пистата е и втората най-дълга в календара - 6,002 км. Според Тилке една обиколка по време на състезанието ще може да се вземе за около 1 мин и 41 сек. "Няма писта като тази в Баку. Тя е една от най-вълнуващите в календара. Дори като я сравнявам с други улични писти, тя е уникална. Откроява се с много неща. Ще бъде най-бързата улична писта в календара. Улиците са наистина тесни и това я прави още по-интересна", споделя Тилке. "Когато разговаряхме с компанията на Тилке, им казахме, че искаме да направят уникална писта. Такава, която ще помогне на състезанието в Баку бързо да се утвърди като едно от най-вълнуващите, за което феновете, пилотите и отбоите да говорят дълго време с възхищение. Най-важното е, че искахме писта, която да покаже най-доброто от нашата столица Баку и мисля, че тя постигна целта си", казва министърът на младежта и спорта на страната Азад Рахимов.

Пистата, твърди Тилке, е предизвикателство както от инженерна, така и от дизайнерска гледна точка. Тя се извива сред невероятно атрактивната градска атмосфера и страхотното съчетание между история и модерен стил на азербайджанската столица. Феновете и пилотите се сблъскват със спиращи дъха гледки - историческия център на Баку, прекрасния крайморски булевард на Каспийско море и впечатляващата сграда на правителството. Освен това по нея се кара срещу часовниковата стрелка.

Звездата на "Макларън" Фернандо Алонсо не спести похвалите си към пистата. "Мисля, че домакините са свършили страхотна работа. Всичко е готово. Освен това феновете в Азербайджан доста добре са запознати с Формула 1, много са ентусиазирани за състезанието в неделя. Всичко е готово за едно страхотно шоу", каза испанецът преди първите свободни тренировки в петък. "Уникалното нещо на тази писта са високите скорости, които могат да се развиват. А пък по правата директно политаш!", добави той. Твърди се, че по правата, която е дърлга 1500 м, болидите от Формула 1 ще могат да вдигат скорости от около 340 км/ч, което е унивително за улична писта.

В четвъртък в Баку се срещнаха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и шефът на Формула 1 Бърни Екълстън. "Президентът на Азербайджан подчерта, че провеждането в Баку на състезание от Формула 1 създава прекрасна възможност за пристигането в страната на още повече туристи", съобщиха от пресслужата на държавния глава. Екълстън пък подчертал, че подготовката към старта в Баку се провежда на много високо ниво.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе