Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Барозу: Европа не е перфектна, но по-добре да е единна

Барозу: Европа не е перфектна, но по-добре да е единна

Страсбург. Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, призова към обединена и силна Европа и към създаване на политически съюз на континента в своята годишна реч за състоянието на съюза, която произнесе в парламентарната сграда на Европарламента в Страсбург.

Барозу отбеляза движението в положителна посока по отношение на икономическото възстановяване в страни като Португалия, Гърция и Кипър, предаде БГНЕС.

"Най-уязвимите страни вече плащат по-малко за заеми от финансовите пазари, индустриалното производство се увеличава, доверието в пазарите се връща, стоковите борси се представят добре, бизнес прогнозите са позитивни, потребителското доверие расте", обяви Барозу.

Като основни предизвикателства, председателят на Еврокомисията вижда доизграждането на единния пазар в посока общ пазар за мобилни услуги, телекомуникации, енергетика, финансови услуги и електронна търговия. Създаването на банков съюз Барозу определи като ключова стъпка към истинска финансова стабилност и предвидимост и призова да няма делене на еврозона и всички останали, а социалното измерение на икономическия и валутен съюз да бъде засилено.

"Но сега е много важно как това съживяване ще бъде използвано от политиците. Европа е длъжница на тези 26 млн. безработни свои граждани, особено на младите и според мен сегашното ниво на безработицата е социално неприемливо", каза той.

Барозу изтъкна, че Европа не може сама да се справи в борбата с климатичните проблеми, но е длъжна да бъде начело на усилията в тази посока.

"След влизането в сила на Договора от Лисабон гражданите от страните на ЕС трябва да имат повече информация за това, което става в Европа, за механизма на взимане на политическите решения", заяви той, визирайки парламентарните избори през май идната година.

"Политиците трябва да обяснят защо Европа не е перфектна, но е по-добре да остане единна, отколкото да бъде поляризирана", допълни Барозу, критикувайки антиевропейски настроените политически сили на континента ни.

Барозу подчерта, че най-големият недостатък на икономиката идва от политиката и от правителствата зависи да осигурят стабилност и предвидимост, от които се нуждаят пазарите и за съжаление все още не са налице.

"Макар Европа да трябва да фокусира вниманието си върху краткосрочни въпроси, в перспектива трябва да гледа към създаването на политически съюз."

Председателят на ЕК се спря кратко на кризата в Сирия, подчертавайки, че употребата на химическо оръжие е недопустима и изисква ясен отговор. Барозу приветства предложението за поставяне под контрол на химическите арсенали на Сирия. До момента, припомни той, ЕС е отпуснала 1,5 млрд. евро хуманитарна помощ за бежанците от сирийската гражданска война.

"Не трябва да се срамуваме, а да се гордеем с това, което сме постигнали", каза в заключение Жозе Барозу.

В Европа предстоят най-мащабните избори за Европейски парламент.

Над 500-те милиона граждани на европейския съюз са представени в европарламента от 766 евродепутати, 17 от които - български. Машината на европарламента се поддържа от 25 000 еврочиновници.

Изборите за европарламент са толкова мащабни, че в някои страни продължават четири дни. Във Великобритания и Холандия например се гласува от четвъртък до неделя. Социолозите показват, че избирателите в цяла Европа са се отдалечили от партиите - и от националните и от европейските.

"Най-важното за тези избори и за избирателите от новите страни е да знаят колко тежи гласът им, защото когато страната ти е отдалечена от центъра не си даваш сметка, че с гласа ти дадена политическа сила може да формира мнозинство и да управлява", обясни пред bTV Хуана Хуарес, директор по комуникациите на ЕП.

За първи път догодина новият европарламент ще избере председател на Еврокомисията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе