Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Барети на лов за терористи и министри

Барети на лов за терористи и министри

София. "В живота не е като на кино", казва Пол Хауз, ветеран от "Делта форс". И грешките се плащат с кръв. При петъчната операция в Лясковец бг колегите на Хауз загубиха един от най-подготвените в редиците си - Емил Шарков. Иначе от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) неведнъж са доказвали, че са подготвени да се справят и с най-тежките кризисни ситуации през годините. Благодарение на баретите са арестувани терористи, задържани са особено опасни престъпници, спасяван е животът на много хора. Неведнъж и властта си е правила зрелищен ПР с техни акции. Още се помни легендарното клипче, в което маскирани командоси тръшват "абсолютния престъпник", ексминистър Николай Цонев.


СОБТ е ударният отряд на МВР. Там не попадат случайни и неподготвени хора. Благодарение на тяхната успешна работа, без жертви преди 4 г. се размина заложническата криза в Сливен, през миналата година бе задържан магистралният крадец Емил Милев-Крокодила, а по-възрастните помнят, че преди 29 г. на гара София бе задържан терорист от групата "Баадер Майнхоф". Назад във времето обаче се помнят и гафове с участието на командоси - убийството на Чакъра, "ювелирната акция" преди 20 г. в "Белите брези", където загинаха елитни барети. В безславната история е и случаят с топкомандос, който използвал пистолета си като будилник, за да събуди свой роднина в Котел.



Когато не повалят политици и мафиоти пред камера, операциите на баретите най-често остават в сянка. Дори не подозираме за тях. Така се случи и преди 4 г. по време на заложническата криза в Сливен. През март 2011 г. мъж нахлу в клона на Инвестбанк, простреля охранител и взе няколко заложнички. В продължение на денонощие и половина лично командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Георги Гайков е командвал спасителите. До намеса на баретите не се стигна, но докато са се водели преговори с похитителя, те са успели да проучат него и сградата, и заложниците. Свършили са си работата перфектно.
Без проблеми през 2013 г. баретите и полицаите успели да заловят и магистралния крадец Емил Милев-Крокодила. В продължение на седмица

следели издирвания от 4 г. бандит

Спипали Крокодила, докато пътувал с черно БМВ, шофирано от съпругата му. В колата имало още едно дете и жена. На магистрала "Хемус", до разклона за с. Осиковица край Витиня, автомобилът бил спрян от полицейски патрул. Тогава се появили командосите и го задържали.


В края на миналата година елитните ченгета подгониха и 41-годишния Христо Георгиев, който удари банка на 1 октомври 2013 г. във Враца. След като бившият полицай се измъкна при престрелка в столичния кв. "Св. Троица" на 31 октомври 2013 г., баретите го спипаха две седмици по-късно в Чепинци. "Имаше план да щурмуваме къщата. Заради рисковете за безопасността на останалите хора вътре преценихме, че този план не е целесъобразен с оглед факта, че издирваният беше открил стрелба по колеги в центъра на София", поясни тогава главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Георгиев и двамата му спътници бяха задържани в момента, в който излезли и се качили в лек автомобил "Волво". Блокадата им попречила да се оттеглят от района, а светкавичните действия на спецекипите не оставили възможност за оказване на съпротива.


Освен с успехи обаче в историята на елитното подразделение има и редица гафове. Възобновеното разследване на смъртта на Тодор Димов-Чакъра например ще установява дали полицията е превишила правомощията си преди 11 г. Той загина при полицейска операция пред дома му през 2003 г. Чакъра се криеше от властите, защото трябваше да изтърпи ефективна присъда за кражба и бе обграден в къщата си. Подобно на Кървавия Петко от Лясковец, Димов не се предаде и стреля по униформените. Близо стотина полицаи и барети тогава

обстрелваха къщата с гранатомет

Къщата пламна, а после се разбра, че Чакъра е мъртъв. От МВР съобщиха по-късно, че се е самоубил. Разследването за смъртта му бе прекратено, защото се установи, че полицаите не са извършили престъпление. Двамата синове на Чакъра и съпругата му обаче осъдиха България в Страсбург за нарушено право на живот. Съдът им присъди 50 000 евро обезщетение. Веднага след присъдата главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото. Така в хода на разследването показания ще дават и баретите, участвали в тогавашната спецоперация.
Една от най-големите трагедии в новата ни история, с които се свързва СОБТ, пък се случи преди 20 г. в столичния жк "Белите брези". Тогава

при престрелка между свои

в жилищен блок бяха убити две от топбаретите, а един бе ранен. Христо Билев заедно колегите му от спецотряда, подп. Марин Чанев и Георги Георгиев-Индианеца, бяха пратени да охраняват срещата на висшите шефове от МВР с дясната ръка на Иво Карамански - Иван Иванов. Баретите бяха разстреляни по погрешка от свои колеги от звеното за борба с масовите безредици - БМБ, които патрулирали в района. Чанев и Георгиев бяха убити на място, а Билев бе тежко ранен в крака. Единственият осъден бе полицаят Митьо Петров.


Факт е, че отрядът се използва изключително рядко и само ако наистина се налага. Както казва командирът им в едно интервю: "Когато баретите спечелят победа - тя е за обществото, за гражданите, за нашите семейства". Спецполицаите са научени да неутрализират престъпници с нож, пистолет, с ръце или автомат, на земята, във въздуха, във водата. А когато не са на операции, съвсем не бездействат. Непрекъснато тренират снайперистка, стрелкова, пиротехническа, парашутна, физическа подготовка, оперативно-бойни техники, военна топография и ориентиране. Така че, когато дойде моментът, в който да бъдат повикани, да са в топформа. Затова и екипировката им е специална, имат два вида балистични каски, разполагат и

с автоматично оръжие, пистолети "Глок"

включително и картечни МП 5, електрошокови прибори. Малко известно е, че заради задачите, които изпълняват, те имат прибори за нощно виждане, щурмови десантни лодки, високо проходими бронирани автомобили. В редица операции използват и бронираните машини "Sand Cat".

Гърмят по погрешка

* 19 ноември 1993 г. - служител на СОБТ вдига по тревога колегите си, след като се е сбил с охраната в ресторант "Градина".
* Август 1994 г. - край язовира до село Братушково правят показна акция по залавянето на Боян Петракиев-Барона, последвана от жалба за нанесена му средна телесна повреда.
* 22 януари 1995 г. - командос прострелва по погрешка 25-годишния Ангел Благоев от с. Гълъбник, Пернишко, в спрян за проверка автомобил.
* 3 март 1995 г. - задържат ценна антика в софийското заведение "Ла Скала", при което не се церемонят и със случайните посетители.
* 5 юли 1996 г. - антитерористите убиват в кафене на "Петте кьошета" бандита Веско Въртийски-Патичето, когото засекли случайно. При престрелката двама охранители са ранени.

Създават отряда през 1979 г.

В далечната 1979 г. тогавашният вътрешен министър ген. Димитър Стоянов създава мотомилиционерски батальон. По-късно батальонът минава към направление "Терор" на Държавна сигурност и става "Поделение за борба с тероризма". От 1991 г. то се нарича "Специализиран отряд за борба с тероризма". Сега баретите действат след заповед на главния секретар на МВР, когато има кризи с насилие или за операции по задържането на опасни лица, за които се предполага, че биха оказали сериозна съпротива.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе