Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Балотажът в различните точки на страната

Балотажът в различните точки на страната

Спокойно започна и протича изборният ден в София. Не се забелязва голяма избирателна активност в ранните часове на деня. На балотажа организацията в комисиите е по-добра. В 16 от 24 района в София днес се провежда втори тур на местните избори. В 14 от тях за кметския пост се състезават кандидати на ГЕРБ и Реформаторския блок. В район „Искър“ на балотаж са кандидати на ГЕРБ и БСП, в район „Кремиковци“ се състезават независим кандидат с кандидат на ГЕРБ.

В Пловдив изборният ден започна нормално и навреме. На балотаж се явяват досегашният кмет Иван Тотев от ГЕРБ и предшественикът му Славчо Атанасов от местната коалиция на Патриотичния фронт. Пловдивчани днес гласуват и за районни кметове, като в 5 от общо 6-те района един срещу друг също се изправят кандидати на ГЕРБ  и на коалицията за Славчо Атанасов. Между двата тура на местните избори 51 младежи са навършили пълнолетие и ще могат да упражнят правото си на вот. Избирателите в Пловдив са общо 286 869, а  избирателните секции по райони 467, с една по-малко в сравнение с миналата неделя. Има разкрити и в специализирани заведения. Осигурени са и подвижни секции за хората с увреждания. Двама ще са дежурните районни прокурори, които ще следят за изборни нарушения. Сигналите могат да се подават на място в Районната прокуратура или по интернет. В изборния ден Общинската избирателна комисия ще се намира в 6-а палата на Панаира, където технически всичко е подсигурено, увериха от комисията. След края на изборите документите от СИК ще се извозват с автобуси, съпроводени с полицейски коли. Балотаж се провежда  и в други 12 общини на Пловдивска област, в които не бяха избрани кметове на първия тур на изборите. Това са: Асеновград,  Карлово,  Родопи,  Първомай, Стамболийски,  Калояново,  Хисаря,  Сопот,  Съединение , Брезово, Куклен, Перущица. Разкритите секции там са общо 529.

В Първомай на балотажа днес един срещу друг се изправят досегашният кмет Ангел Папазов от Социалдемократическата партия и Христо Вълчев от ГЕРБ.

В Бургаска област балотаж има в 3 общини – Айтос, Камено и Сунгурларе, както и в градовете Ахтопол, Китен и Каблешково. Айтос е най-голямата от общините, които ще избират кмет на втори тур. 25 500 са жителите на община Айтос с право на глас. Днес на балотаж хората ще избират между Васил Едрев от ГЕРБ и номинирания от ДПС Севим Али. В община Камено до балотаж стигнаха Жельо Вардулски, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок и досегашният кмет Стефан Бонев от БСП. Втори тур на изборите ще се проведе и в Сунгурларе, където Георги Кенов от БДЦ застава срещу Васил Пандалиев от ДПС.

Във Варна и региона изборният ден започна нормално. Няма проблеми с недостиг на членове в изборните комисии. 48 са балотажите във Варна и региона. В три района във Варна ще избират районен кмет "Аспарухово", "Владислав Варненчик" и "Приморски". В 5 общински центрове в областта – Дългопол, Вълчи дол, Белослав, Провадия, Долни чифлик. Това, което съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев е, че в една от комисиите в община Долни чифлик не е дошъл един от членовете, но той веднага е бил заменен. Във Варненска област комисиите са 364. На територията на Варна 199, от които две са временни в здравни заведения. Една подвижна мобилна секция има в кметство Тополи, за хората с увреждания, които са много по-активни на първия тур, отколкото редовите гласоподаватели. 445 служители на областната дирекция на МВР охраняват секциите. В деня на балотажа са 255. Първите данни за избирателната активност се надяваме да бъдат около 11 часа.

Във Великотърновска област на балотаж ще бъдат избрани кметовете на три общини – Горна Оряховица, Свищов и Стражица, както и на 3 града и 33 села. Според Областната дирекция на МВР изборният ден е започнал нормално и без нарушения на обществения ред. В охраната на 180-те секции за гласуване са ангажирани 459 служители на МВР. За кмет на община Горна Оряховица на балотажа сесъстезават кандидатът на ГЕРБ за втори мандат Добромир Добрев и Никола Колев от местната коалиция „Възраждане за Горна Оряховица“, който преди е бил четири мандата общински кмет. В Свищов в балотажа за кмет на общината участват Станислав Благов, издигнат за пети мандат от местната коалиция „За Свищов“ и кандидатът на БСП Генчо Генчев. За кмет на община Стражица на втория тур се явяват Румен Павлов от БСП и Детелина Борисова, кандидат на ГЕРБ за нов мандат.

В 5 общини на област Силистра днес има балотажи за общински кметове. Кметове избират и жителите на 23 села в областта. Изборният ден започна спокойно. Всички секции са отворили навреме. В Силистра само двама членове на секционни комисии не са се явили тази сутрин и са били подменени, съобщи председателят на ОИК Теодора Тодорова. В Силистра за втори път на един срещу друг на балотаж се изправят д-р Юлиян Найденов от ГЕРБ и Александър Сабанов от местната коалиция „Гражданско единство”. Избирателите в общината са 48 161. Балотажи ще има и в две силистренски – Калипетрово и Срацимир. Оспорван балотаж се очаква в община Дулово. Там битката е между Гюнер Ахмед от ДПС и Юксел Ахмед, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ. Кметове ще избират и жителите на 5 от дуловските села. Насуф Насуф от ДПС и Хюсеин Хамди от Реформаторския блок спорят за кметския стол в община Главиница. В тази община днес балотажи има в още 9 села. В община Ситово един срещу друг се изправят Сезгин Алиибрям от ДПС и Николай Неделчев от БСП. Втори тур се проведа и в ситовското село Добротица. В най-малката община Алфатар в балотажа участват Янка Господинова от ГЕРБ и Нели Маринова от БСП. В общините Тутракан и Кайнарджа, които избраха своите кметове на първия тур балотажи има само в две села.

На балотаж в Хасково се явяват кандидатите за кметове от ГЕРБ На балотаж в Хасково се явяват кандидатите за кметове от ГЕРБ Добри Беливанов и от Коалиция „За Хасково" Георги Иванов. Новите членове на СИК преминаха курс на обучение. Създадена е организация в ОИК, така че да не се допусне напрежение, каза председателят ѝ Пламен Лечев и увери, че няма да има забавяне.152 са определените секции, в които ще гласуват 81 хиляди и 500 души. На балотаж се явяват и кандидатите за кметове на 9 села в общината.

6 общини в Пазарджишка област днес избират кмет. В Пазарджик балотажът е между независимия кандидат за кмет Тодор Попов и Найден Шопов от ГЕРБ. Вторият тур на изборите се провежда в 227 секции, като една е подвижна, а на сайта на община Пазарджик са посочени и 20-те специализирани секции за хората  с увреждания.  По традиция гласуването започва малко по-късно. Днес ще станат ясни и кметовете на Пещера, Велинград, Ракитово, Стрелча и Белово. Балотажи се провеждат и и в още 26 населени места в областта. Според говорителя на Общинската избирателна комисия в Пазарджик – Георги Добрев, към момента няма регистрирани съществени нарушения на изборния процес.

В област Плевен ще се проведе балотаж в 10 общини и 43 населени места. В Плевен балотажът е между кандидата за кмет на Реформаторския блок Георг Спартански и кандидата за кмет от ГЕРБ проф. Димитър Стойков. Общинската избирателна комисия в града заличи една избирателна секция в Многопрофилната болница "Георги Странски" поради отпадналата необходимост за нейното използване в изборния ден.

В четири от осемте общини на Ловешка област днес ще се гласува за общински кметове. Освен в областния град, балотаж има в Тетевен, Троян и Ябланица. За разлика от първия тур на местните избори и вота на референдума, тази сутрин нямаше проблеми с отварянето на секциите. Миналата неделя имаше забавяне с около 30 минути в някои от секциите в град Ловеч. Изборният ден започна нормално и навреме в цялата Ловешка област. В Ловеч избирателите ще избират кмет между кандидата на БСП Минчо Казанджиев и кандидата на ГЕРБ Корнелия Маринова. В община Тетевен на балотаж днес са кандидатът на ГЕРБ Мадлена Бояджиева и кандидатът на Народен съюз Милен Милев. В Троян един срещу друг на балотажа се изправят Донка Михайлова – БСП и Димитър Шишков от ГЕРБ. А в Ябланица един срещу друг днес се изправят Иван Цаков от местната коалиция "Заедно за община Ябланица" и Полина Йотова от местната коалиция "Обединени либерали с грижа за Ябланица". В общините Угърчин, Летница и Луковит ще се избират само кметове на кметства, а в община Априлци днес няма да има втори тур на местните избори, тъй като там общинският кмет и кметовете на кметства бяха избрани още на първия тур. Общо в 35 населени места в областта днес ще се избират кметове на кметства. До този момент няма подадени сигнали и жалби за нарушения.

Община Сливен балотаж ще има в 21 населени места. Най-оспорваната битка ще бъде в Сливен, където за доверието на гражданите ще се състезават кандидатът на ГЕРБ Стефан Радев и кандидатът на БСП Кольо Милев. Всичките 185 секции в община Сливен са отворили навреме. Няма постъпили жалби за нарушения преди втория тур на местните избори. Балотаж има в 21 населени места на общината, между тях градовете Сливен и Кермен. Отказали се кандидати за кметове в община Сливен няма. Прецедентът е в котленското село Градец, където кандидат-кмет на коалицията ДПС - Народен съюз, след като бе първи на първия тур, се отказа от явяване на балотаж. ОИК заличи регистрацията му, ЦИК разреши нова бюлетина за Градец. На балотажа днес срещу кандидата на ГЕРБ – Ганка Миралска излиза кандидатът на БСП Анка Симова. 

Жандармерия пристигна в ромския квартал „Надежда“ в Сливен вчера по искане на ръководството на областната полиция за оказване на съдействие и респект на евентуални инциденти (купуване на гласове). Балотаж има днес и в Твърдица, където се състезават Атанас Атанасов от ГЕРБ и кандидатът на БСП Ваня Вълева.

Доктор Дарин Димитров от ГЕРБ и Емине Якубова от ДПС ще участват в балотажа в община Търговище. Балотаж на изборите ще има и за кмет на община Попово, където ще участват доктор Людмил Веселинов от местната коалиция „Заедно“ и Стефан Иванов от ГЕРБ. Втори тур на местните избори в петте общини на Търговищка област ще се състои в 27 населени места. В Община Търговище балотаж ще има и в 10 села, поясни председателят на Общинската избирателна комисия Христалина Халачева:

Отново имаме секция в болницата и сме организирали 104 секции за избор на кмет на община, като 10 от тях ще проведат избор на кмет на кметство. Спазваме стриктно указанието на ЦИК във връзка с това, че секционните комисии трябва да са тези от първия тур.

Любопитно е, че в село Първан на балотажа ще се явят трима кандидати – Исмаил Алиев от Движението на права и свободи и двама кандидати с еднакъв брои избиратели – Мехмед Мехмедов от Местна коалиция „Заедно за Омуртаг“ и Орхан Идризов от Инициативен комитет.

Шумен днес избира кмет. На балотаж са кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов и Иван Иванов, издигнат от БСП. В община Шумен право на глас имат 82 689 души, разкритите секции са 127. В 8 кметства на територията на общината днес също избират кметове. Това са селата Радко Димитриево, Струйно, Вестово, Дибич, Ивански, Мадара, Мараш и Салманово. В Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан също се провеждат избори.

В 6 общини на Добричка област и 49 села днес избират кмет на втори тур. В ОИК Ген. Тошево има подадена жалба. По информация на общинските администрации, всички секции в областта са отворени навреме.

В 5 общини на Благоевградска област се провежда втори тур за избор на кмет. Петрич, Сандански, Кресна, Белица и Гърмен избират днес общински кметове. В доста от селата също има балотаж. От Общинските избирателни комисии информираха, че изборните книжа са стигнали до секциите още вчера и че организацията тази неделя е значително по-добра. Изборният ден започна нормално. В Сандански в 8 от секциите се е наложила смяна на членовете на СИК. На балотажа в Белица ще се борят Радослав Ревански от ДПС и Иван Богданов от ГЕРБ. В Гърмен за кметско място се борят Минка Капитанова – Движение за просперитет и сигурност и Ахмед Башев от ДПС .

В пет общини на Смолянска област ще се проведат избори за кмет на втори тур. Това са Девин, Доспат, Неделино, Баните и Чепеларе. 36 532-ма са имащите право на глас в петте общини, където ще има балотаж. Изборите ще бъдат в 88 секции плюс една подвижна в община Неделино. В 28 населени места на петте общини ще има избор на кметове на кметства. Най-много са в община Неделино, където жителите ще си избират освен общински кмет и управници на девет села. В едно от тях Козарка ще има трилотаж. До уникалния избор се стигна, след като двама кандидати делят второто място от първия тур на изборите. На балотаж отиват и в други 16 села в Смолянско, където на първи тур бяха избрани общинските кметове. Най-много са в община Смолян – 7 кметства, в 9 секции. В община Девин изборният ден започна нормално във всичките 22 секции. 11 493 са имащите право на глас в общината. Паралелно с избора за кмет на община Девин, в шест села се избират и кметове на кметства. Това са Брезе, Грохотно, Гьоврен, Жребово, Селци, Триград. Избирателната активност е 11,4 процента към този час.

Всичките секции на територията на общината Перник бяха отворени навреме. Вяра Церовска от ГЕРБ и Ерик Рангелов от БСП са претендентите за кметския пост в Перник. Битката е оспорвана, тъй като процентите, които получиха двамата кандидати на първия тур са близки.141 секции има в общината, а имащите право на глас са 83 926 души. Оказва се, че в доста секции в страната, включително и в Перник, на първи тур е имало проблем с тонерите, с които се отпечатват протоколите, и затова се е налагало да се пишат протоколи на ръка.

В секциите на община Павел баня няма струпване на избиратели, които трябва да изберат кмет на общината между Иса Бесоолу, кандидат на ДПС и Станимир Радевски, издигнат от коалиция от партии. Балотаж днес има още в четири общини на областта – Опан, Гурково, Раднево и Чирпан.

Освен във Видин, днес балотаж има и в общините Белоградчик, Кула, Димово и Ружинци. В още 27 населени места от областта се провеждат избори за кметове на кметства. В Белоградчик на балотаж се състезават досегашният кмет Борис Николов и Райна Венкова. Само досегашните кметове в Кула – Владимир Владимиров, и в Димово – Лозан Лозанов, участват на балотаж срещу Николай Ненов и Светослав Славчев. В община Ново село Георги Стойнелов участва на балотаж срещу Лидия Микова. Във Видин изборният ден  започна нормално. Отворени са за гласуване 127 секции. За вота на избирателите се състезават Росица Кирова срещу Огнян Ценков. На балотаж в общинския център в Ружинци са досегашният кмет Венцислав Ванков и Александър Александров. Трилотаж пък се провежда в село Динково от същата община. Във втория тур на местния вот са Георги Дончев, Емилия Василева и Емил Михайлов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе