Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

"Балканът пее и танцува" за 60-ти път в Берковица

60-то издание на фолклорния фестивал "Балканът пее и танцува“ започва в Берковица. В надиграването и надпяването ще участват над 600 самодейци от страната и чужбина, каза зам.-кметът Радослав Найденов:

"Това е един от най-старите фестивали в България. Началото му е поставено като събор-напяване. От доста години е един фолклорен празник при нас. Тази година надиграването и надпяването ще се проведат в градската градина. Всеки ден началото е от 10:30 часа с дефиле на участниците. Имаме над 600 участници, които ще дефилират. Имаме гости от Сърбия и от областите Видин, Плевен, Враца, Монтана, Силистра и Варна. Те ще ни представят автентичен и обработен градски фолклор. Всеки е добре дошъл, защото целта на фестивала е да стимулира интереса към традициите, културата, историческото и фолклорното наследство. Добре дошли в Берковица!"

Певческата група "Дунавски ритми" от Народно читалище "Светлина"- град Дунавци е сред участниците във фестивала. Съставът ще се представи на 2 септември, каза секретарят на културното средище Красимира Костова:

"Готови сме, в пълен състав ще отидем. Ще бъдем с песни от нашия край -"Момче долноломче" и "Снощи вечер" на Кайчо Каменов. Ние по принцип пеем песни то нашия край, този фестивал е тук, в Северозапада и затова избрахме тези песни."

Фестивалът е част от програмата за празника на Берковица за 8 септември-Рождество на Пресвета Богородица.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе