Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Българската православна църква отбелязва Кръстовден

Българската православна църква отбелязва КръстовденБългарската православна църква почита на днешната дата един от най-големите християнски празници Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен сред народа като Кръстовден.На този ден вярващите отдават почитта си към кръста като символ на християнството и като знак на любов и победа над злото.
В народните представи Кръстовден бележи края на лятото и настъпването на есента. 
Днес е празник на градовете Силистра и Бяла Слатина и община Шабла.
Стотици вярвящи от цялата страна се събират по традиция днес, край манастира "Света Троица" в местността "Кръстова гора", за да отбележат празника. Водени от поверието, че мястото има целебна сила и необикновено силна енергия много хора изкараха нощта на поляните около манастира. Йеромонах Серафим от манастира "Света Троица" припомня легендата, свързана с Родопския връх:
Историята гласи, че на едно място е бил заровена частица от кръста на Исус Христос, след като император Константин Велики намира кръста, той бил разделен на три части. Едната остава в Йерусалим, другата в Рим, а третата в Константинопол. Когато Константинопол е превзет от турската империя, те взимат като трофей това парче.Тогава монасите от Бачковския манастир го купуват. Тогава от там взимат решение и го местят в този манастир, който е бил подчинен на Бачковския. 
В подножието на върха с огромния кръст, символ на мястото, има изградени и 12 параклиса, в която вярващите също ще могат да запалят свещ и да се помолят за здраве.
С оглед очакваното натоварване на движението по пътя Пловдив - Асеновград към местността Кръстова гора, Пътната полиция апелира водачите, премиващи през района да бъдат търпеливи и да се въздържат от предприемането на рискови маневри.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе