Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Българската православна църква отбелязва Богоявление

Българската православна църква отбелязва Богоявление

Православната църква чества днес един от най-големите си празници - Кръщение Господне, известен още и като Богоявление или Йордановден. За да отбележи Кръщението на Господ Исус Христос в река Йордан от Свети Йоан Кръстител, патриарх Неофит ще отслужи света литургия в катедралата "Свети Александър Невски". Празнични литургии и литийни шествия ще се състоят в цялата страна.

На празника в София ще бъде извършен водосвет на бойните знамена. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Свети Александър Невски" в столицата. Държавният глава ще присъства на благославянето на бойните знамена с богоявленска вода. Водосветът на бойните знамена е част от традицията с осветена вода на Йордановден да бъде благословен целия народ, а ритуалът събира на едно място държавни институции, армия и църква. На водосвета ще бъдат осветени знамената на Националната гвардейска част и на Военната академия "Георги Сава Раковски", както и знамената-светини. Сред тях е знамето, ушито за българското опълчение от Стиляна Параскевова през 1877-а година, което става прототип на Българския национален трибагреник.

Тържествата във Варна започват с литургия в катедралния храм "Свето успение Богородично", отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Веднага след богослужението на площада пред катедралата ще се проведе военен ритуал за благославяне на частите и техните бойни знамена. Празничното шествие ще премине по централните улици на морската столица до Морската градина. В 11.30 часа на Първа буна на плажа започва Велик Богоявленски водосвет, който завършва с традиционното хвърляне на Кръста в морето. В ритуала участват много варненци, които се хвърлят в студените води, за да имат през цялата година здраве, късмет и Божие благословение.

Освен освещаването на бойните знамена, неизменна част от традициите на Богоявление е и "спасяването на Кръста". Така ще празнуват и в Ямбол.

Освещаването на бойните знамена на поделението от Ямболския гарнизон ще започне в 11.30 часа пред храма "Свети Николай Чувотворец". Веднага след водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Тунджа на входа на градския парк, където традиционно се извършва ритуалът по изваждането на Кръста.

След църковната служба в храма "Свети Димитър" в Елхово множеството ще се отправи до моста за село Изгрев. След спасяването на Кръста в студените води на Тунджа младежи и мъже ще извият хоро за здраве. Традиционно изваждане на Христовия кръст ще има във всички по-големи села в цялата Ямболска област.

По традиция и в Смолян ще бъде отбелязан един от големите Господски празници - Богоявление. В храм "Св. Висарион Смоленски" Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи света литургия.

Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши пред храма Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101-ви Алпийски батальон. В 11.00 часа литийно шествие ще тръгне до моста на река Черна, където архимандрит Висарион ще хвърли в ледените води Богоявленския кръст.

Литургията за празника Кръщение Господне в Ловеч започва в този час в новия катедрален храм "Свети Кирил и Методий". След службата митрополит Гавриил ще отслужи водосвет и освещаване на знамената на българската армия.

Митрополит Наум ще оглави литийното шествие, което ще тръгне по-късно тази сутрин от катедралния храм "Света Троица" в Русе.

В Силистра празникът Богоявление ще бъде отбелязан с литургия и традиционното изваждане на Светия кръст от водите на Дунав. Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи тържествената Света литургия и Великия Богоявлески водосвет в обновения катедрален храм "Светите Апостоли Петър и Павел" в Силистра. Около 11.00 часа от църквата към брега на Дунав ще потегли литийно шествие за традиционния ритуал по спасяването на Христовия кръст от речните води.

По предварителна информация се очаква осем души да скочат в ледените води на Дунав в битка за Кръста. Победителят ще получи награда от Църковното настоятелство и от кмета на общината. 2670 са именниците в община Силистра, които ще празнуват на днешния Йордановден. По традиция в някои села на района се извършва ритуално къпане за здраве на младите мъже, сключили брак през последната година.

Йордановден е личен празник на хиляди именници у нас. За ритуала и значението му говорят жители на Враца: 

Богоявление е един от големите християнски празници през годината. Свети се вода, която е лечебна през цялата година. Чрез Кръста и Светия Дух се освещава водата и с нея хората поръсват домовете си за благоденствие, за успех през годината. Ръсим цялата къща и пожелаваме всичко хубаво на целия народ, на семействата, на всички. Този празник носи надежда и аз си пожелавам на мен и на всички хора крепко здраве и живителни сили.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе