Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Българка чака в Цюрих братята на Джако

Българка чака в Цюрих братята на Джако

На 13 февруари ще стане ясно дали пианистката Борислава Шишкова ще представя Швейцария на "Евровизия"

Борислава Шишкова е българката, която влезе във финалната шестица на швейцарската селекция за "Евровизия". "Another world" или "Друг свят" е драматичната балада, с която Белла Си, както е артистичният псевдоним на ямболийката, ще се бори да представи страната на шоколада в конкурса. Гласуването е по интернет, като всеки над 200 кандидати представя видео на парчето си. Младата жена живее от 17 години в Швейцария и се изявява по сцените. Там работи в едно от най-популярните музикални шоута, където гостуват световни звезди от музикалната индустрия. Но си идва в България, за да "зарежда батериите". Борислава е пианистка, пее и пише песни. Казва, че за нея музиката е езикът на душата. "Това е особена вибрация, която стига до сърцето на публиката и предизвиква емоция - радост, щастие, тъга, кара те да се смееш или да плачеш. Емоциите са цветни като дъгата", твърди пианистката, певица и композитор Белла Си.

В конкурса Борислава кандидатства като на шега - няколко дни преди крайния срок написва песента заедно със свой познат. "Аз се справих с текста буквално за 30 минути - сякаш се изливаше от пръстите ми и нещата си спориха. Както се казва на български - "като по вода", разказва Пенева. Демо версията е записана в "Powerplay Studio", в което са работили "Бекстрийт бойс", "Би Джийс", Лейди Гага, Лени Кравиц, Леона Луис и още много световно известни музиканти. В текста става въпрос за любовта, но не между мъж и жена, а за любовта между хората. Певицата казва, че иска с песента си да напомни на всички да са по-добри един към друг и да се обичат повече. "Когато писах изреченията си мислих за живота, за ситуацията, в която в момента живеем. За кризите и личните драми между хората - агресията, омразата, бежанците и всичко, което е негативно и страшно. В един момент се замислих - "Окей, как бих могла аз да променя света?". Нищо не мога да направя освен да напиша песен и да мотивирам хората да обърнат гръб на тези лоши емоции", е обяснението на авторката.

Финалът на състезанието е на 13 февруари. Очаква се около 3 млн. души да гледат българката по националната телевизия в Швейцария. Тогава ще стане ясно кой от шестимата ще представи страната на финала през май. "Ако Швейцария реши да ме избере да я представям в Стокхолм, ще имам възможността да пея пред 200 милиона, което въобще не е малко. Като се замисли човек за този мащаб, направо тръпки те побиват. И това наистина би било най-голямото ми участие до момента", споделя Шишкова.

Това не е първият опит на Борислава да участва в "Евровизия". Преди няколко години нейна песен е класирана в челната десетка за конкурса. Била е на една сцена с Тина Търнър, Долф Лунгрен, Род Стюард, Силви Вартан, Джони Холидей, Жан Рено. След няколко дни й предстои да излезе на една сцена с Джеси Джей и с братята на Майкъл Джаксън - "Дъ Джаксънс". "Буквално броя часовете и дните до участието на 4, 5 и 6-ти февруари в Цюрих", разказва тя пред бТВ.
Младата жена първо учи солфеж и пиано в родния си град Ямбол при Виолета Вълкова. Била е някъде на 5, когато започва. В следващите 11 години, докато връстниците й играят навън, тя свири по 6-7 часа на ден Лист и Бетовен. Иска да е перфектна и да покаже най-доброто от себе си по концертите, в които вече участва. Осем години пее и в хора на Весела Пастърмаджиева и завършва музикална паралелка в гимназия "Васил Левски". През 1993 г., едва на 16, участва в постановката "Страсти и контрасти" на ДТ "Невена Коканова", в която играят като гостуващи актьори Георги Калоянчев, Васил Попов и Татяна Лолова. Така че

първият й досег с изкуството е като актриса

В един момент решава да стане певица. Репертоарът си от 4 песни представя в ресторанта на хотел в Ямбол. Три месеца по-късно заминава за Кипър, където остава 3 години. "Там работих много върху себе си. Изградих си репертоар. Запознах се с много хора, най-вече музиканти, научих английски. Тези контакти ми помогнаха да замина за Швейцария", споделя красивата млада жена.
Днес песните й са вече 1000.
Така започва музикалната кариера на Белла Си. Близо 20 години тя обикаля света. Била е в Норвегия, Америка, Сингапур, дори в Лапландия. Свири, пее и забавлява хората. В Швейцария, в шоуто "Arton Ice", звезди по фигурно пързаляне танцуват на леда, а известни изпълнители от целия свят пеят на живо. Борислава също е участвала в него и така се озовава на една сцена с Нели Фуртадо, Симпли Ред, дуета "Дъ Хъртс". "Швейцарците са много толерантни и благосклонни към таланта. Ако видят нещо и преценят, че то е добро, просто приемат факта и те приемат и тебе като човек.

Трябваха ми 16 години да се докажа,

че съм добра. Беше дълъг и тежък път и имах трудни моменти, но сега съм на това ниво и съм страшно благодарна. Не знам как би се развила кариерата ми, ако бях живяла в България, понеже напуснах много малка. Помага ми и българската пробивност. Отваря ми много врати. Даже понякога се налага сама да си дърпам юздите и да казвам спри, защото Швейцария е много странна държава. Там мотото е златната среда. Ако си прекалено пасивен, не си приет, ако си прекалено активен, също не си приет. Трябва да се намери баланса между двете неща", споделя Борислава.
Друг път разказва колко е пристрастена към пианото. Ако отиде за няколко дни във ваканция, започва да се чувства неконфортно и търси някой пиано бар, за да посвири малко. Едва тогава може да заспи спокойно.
Борислава пее и може да говори на английски, немски, руски, хърватски, гръцки и малко италиански. Освен това изпълнява песни и на корейски, турски, португалски и румънски. Прави го, защото често се явява пред интернационална публика и е щастлива, когато може да изненада с песен от съответната националност.
Освен музиката и книгите, спортуването и медитацията запълват останалата част от деня на изпълнителката. У дома си има огромна библиотека, чете най-вече биографии на известни личности. А

на нощното й шкафче е Библията, подарена от баба й

Белла Си има и собствена фирма за малки аксесоари "Брабаду". Това са главно презрамки за сутиени, изработени с перли, кристали и цветни камъни, които грабват окото с колорита си. А произхода на името талантливата млада жена обяснява така: "Идва от бра - сутиен и култовото възклицание на Фред Флинстоун "Яба, даба, дуу."
Борислава признава, че не прави планове за бъдещето: "За мен животът е непредсказуемо чудо. То е като да караш кола в мъгла - фаровете осветяват само няколко метра напред. Изминеш ли ги, виждаш следващите няколко. Важното е да се движиш напред. Любимата ми сентенция е:Никога не знаеш кое ще дойде по-бързо - утрешния ден или следващият живот. Така че дръж колата в движение."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе