Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Хиляди българи се включиха в националната кампания „Чети с мен“

Хиляди българи се включиха в националната кампания „Чети с мен“В цялата страна се провежда инициативата „Чети с мен“, организирана от Министерството на културата и под патронажа на президента Росен Плевнелиев. БНР е медиен партньор, а журналисти от радиото ще четат откъси от произведения на свои любими автори.

В откриването на инициативата в Борисовата градина в столицата се включи и премиерът Георги Близнашки. В инициативата всеха участие и други министри от служебния кабинет като министъра на културата Мартин Иванов, на образованието Румяна Коларова и на спорта Евгения Раданова. Премиерът Близнашки чете откъси от книга на Иво Андрич, а Росен Плевнелиев беше избрал "Приказки за Мечо Пух". Дойдоха и много известни лица от публичното пространство - актьори и певци. В част от Борисовата градина, на една от алеите, е разположена и шатра на Българското национално радио. Откъси от свои любими книги четоха журналистите от "Хоризонт" Диана Янкулова, Ирина Недева, Румен Стоичков програмният директор на Националното радио Иво Тодоров и колеги от другите програми на БНР.

Десетки бургазлии се включиха в националната кампания „Чети с мен“. Малки и големи дойдоха с любима книга в ръка и участваха в масовото четене в Морската градина. Почитателите на книгите споделиха емоцията си от срещата с писаното слово в културен център "Морско казино". "Книгата е най-добрият и верен приятел. В нея може да се открие философията на живота" - каза преподавателят по български език и литература Доротея Стоянова. Четящите хора в днешно време, според нея, имат важна кауза. Кампанията "Чети с мен" в Бургас включва още две прояви. Масово четене се състоя и в детския отдел на библиотека "Пейо Яворов", а ден на отворени врати е обявен в библиотеката на Университет "Професор доктор Асен Златаров". 

Седем читалища от Варна и отдел "Изкуство" към Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" поканиха свои читатели, които донесоха любимите си книги и прочетоха избрани откъси от тях пред сградите им.

В Пловдив много деца и техните родители участват в кампанията "Чети с мен". След дошлите да прочетат любими откъси от книги бяха също пловдивски писатели, издатели и учители. Сред организаторите на  откритата читалня в Цар Симеоновата градина е Екетерина Полякова от Народната библиотека „Иван Вазов”. Тя и нейни колеги посрещат всеки присъединил се към групата на четящите, за да му връчат отличителния стикер на кампанията „Чети с мен”. "Който желае, носи собствена книга. Който желае, подаряваме книги. Нека да предизвикаме целия град да чете, независимо от възрастта", посочи тя. С книги от домашните си библиотеки на опашката на четящите чакаха своя ред много деца от различни пловдивски училища. Вниманието привлече и възрастна пловдивчанка, дошла да сподели откъси от любими автори с таблет в ръка. Участниците в днешното пловдивско четене получиха информация и за още една кампания, която започна в града - за избор на любим съвременен български автор. Победителят ще бъде обявен на 15 октомври.

"Четете днес умни книги, за да не ви се налага като пораснете да четете забранени книги"  - с тези думи писателят Христо Карастоянов се обърна към участниците в кампанията "Чети с мен" в Ямбол. Въпреки че според Карастоянов четенето е най-интомното и най-самотно занимание, той беше сред първите, които прочетоха откъси от любими книги пред ямболската библиотека. В кампанията "Чети с мен" се включиха близо 100 четящи ямболци. Чуха се откъси от книгите на Георги Господинов, Ран Босилек, Алеко Константинов, Чудомир и много други творци.

Читалищата в Смолянско  се включиха  с над 50 прояви в инициативата  „Чети с мен“. Сред тях са „Къщичка за книги”, "Четене на зелената поляна, ”Умната пейка” - в парка, където хората оставят любима книга с послание. И на площада пред читалището всеки носи любима книга, а пишещи четат свои произведения.

В Ловеч десетки деца и възрастни се включиха в Националната кампания „Чети с мен".  В Градската градина те четоха любими откъси от книги. Бяха наградени децата, които през лятото са прочели най-много книги, и участниците в кампанията "Предай нататък" . За децата бяха организирани забавления и игри, а за възрастните - „Буккафе”.

Националната кампания „Чети с мен” започна днес в Сливен с детски празник на открито. В Градската градина участниците в празника отидоха със своята любима книга. Актьори от кукления театър откриха четенето с литературни загадки. Проведена беше поетична щафета, в която сливенски писатели и поети четоха откъси от свои творби и предадоха щафетата на ученици-творци. В специално организирано Четящо влакче актьори и публика четоха откъси от приказки, които трябваше да бъдат разпознати от участниците. Предадена беше щафета на четенето -  папирус с послание до всички сливенски училища. Танц на приказните герои изпълниха децата от детските градини. В регионалната библиотека „Сава Доброплодни” по същото време желаещите да се включат в Голямото национално четене от кампанията „Чети с мен“ четоха откъси от любимите си книги. Организатори на кампанията в Сливен са Регионалният инспекторат по образованието, Държавният куклен театър, Регионалната библиотека,  Инженерно-педагогическият факултет на Техническия университет.

Инициативата „Чети с мен” събра повече от 50 деца и техните родители в Силистра. В инициативата се включиха четвъртокласници от ОУ "Иван Вазов" и второкласници от ОУ "Отец Паисий" в града. Учениците се надпреварваха да четат откъси от любими детски стихотворения и приказки на деца от детските градини, които още не могат да четат, но обичат книжките. След четенето децата подредиха в класация най-интересните книжки, от които са чели. Като всеобщ фаворит се наложи сборникът за първокласници "Моята родина, България". Участниците в четенето  получиха и подаръци - комплекти с детски книжки от български автори.

С нестандартна идея ученици, учители и пенсионери от Смядово се включиха в кампанията "Чети с мен". Дървена къщичка за книги беше монтирана в централната градинка. Участниците в кампанията я напълниха с книги, като идеята е четивата да се ползват на разменни начала, да се връщат или вземат от къщичката по всяко време и така тя да се превърне в символ на желанието да се насърчи четенето и грамотността. Смядовската къщичка на четящите хора е изработена от местен дърводелец и остава в градинката за постоянно.

Около 50 души се събраха в градинката до регионалната библиотека „Професор Боян Пенев” в Разград, за да се включат в националната кампания „Чети с мен”. Въпреки хладното и ветровито време,  повече от половината от присъстващите бяха деца с родителите си. За участниците в инициативата организаторите устроиха символична алея на книгата и "трон" от книги, на който всеки желаещ можеше да прочете откъс от любимо произведение, което носи, или от подредените там книги от библиотечния фонд.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе