Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

12 българи в огнен ад в Германия (ОБЗОР)

12 българи в огнен ад в Германия (ОБЗОР)

12 българи в огнен ад в Германия

12 българи пострадаха при пожар в сграда в Германия, обитавана основно от работници от България и Полша, съобщиха немски медии. Инцидентът е станал в понеделник вечерта в немския град Гуденсберг, провинция Хесен. Първоначалната информация от местните власти бе, че са пострадали 40 човека, но после бе уточнено, че ранените са 12. Петима от ранените са с фрактури, а останалите са се нагълтали с дим, но всички са в стабилно състояние. Част от пострадалите са вдишали пушек от огъня, други са изгорили ходилата си, докато се опитвали да спасят други, останали в къщата. В къщата са живеели около 30 българи със семействата. Те са от Добрич и са работели в холандската птицекланица "Плукон", която е една от най-големите в страната и на европейския пазар. Известно е, че в нея работят предимно източноевропейци.

Все още не е ясно каква е причината за пожара, като първоначално се разследваше версията за палеж. По-късно обаче местните власти уточниха, че липсват улики за умишлена атака или ксенофобски настроения. Говорителят на полицията Маркус Бретшнайдер добави, че разследването тепърва предстои и заяви, че следователите ще направят оглед за жертви, тъй като все още не е ясно дали в къщата не е имало още хора. Вчера следобед всички обитатели на къщата бяха издирени, като голяма част от тях са били приютени при техни познати и колеги от фирмата. Говорителят на полицията в Касел, който е областният център, посочи, че къщата е напълно срината и от нея е останала само една от стените.

В историческата къща на 200 години, където живеели работниците, не е имало подслонени бежанци. Свидетели разказват, че след като видели огромния пожар, който обхванал къщата от партера до покрива, всички съседи и хора от околността се включили в гасенето и започнали да спасяват чужденците вътре. В къщата е имало и деца, чийто плач се чувал надалеко. Една от отчаяните майки вътре дори хвърлила децата си на покрива на съседната къща и от там те били свалени със стълба. Съседите изнесли и дюшеци и стълби, а българите и поляците от горните етажи скачали през прозорците, за да се спасят. 110 пожарникари и 40 медицински лица от "Бърза помощ" участваха в гасенето на пожара и спасяването на хората. До момента се твърди, че щетите след тежкия инцидент са на стойност 500 000 евро.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе