Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Бъчварова: Няма политически чадър над Очите

Бъчварова: Няма политически чадър над Очите

Няма данни за политически чадър над Димитър Желязков. Това обяви на брифинг в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя даде разяснения пред депутатите за стрелбата от сряда вечерта в Слънчев бряг, при която Димитър Желязков - Митьо Очите бе ранен с пет куршума, а негов гард загина. 

„В рамките на вчерашния ден съм направила всички необходими проверки, предстои да се включат другите вътрешни структури, но първата проверка, която направих, не потвърждава такова твърдение (за политически чадър, бел.ред.)", подчерта Бъчварова.

В връзка с изказването на премиера Бойко Борисов, че отишлите в болницата след инцидента е трябвало да бъдат арестувани, Бъчварова обясни, че е нямало основание затова, тъй като събралите се пред болницата не са извършили престъпление. „Спрямо тях в момента са направени проверки и е установено там, където има непристойно поведение и хулигански действия, са приложени мерки. В момента, в който те са били пред болницата, не е имало повод да бъдат арестувани", аргументира се силовият министър, цитирана от Фокус. 

"Прецедент е след стрелба по известни фигури от престъпния свят извършителите да бъдат задържани непосредствено след нея", коментира престрелката Бъчварова. И продължи: "Тя не може да бъде, за съжаление, във всички детайли представена тук, защото в момента тече разследване.  Инцидентът на 8 юни с Димитър Желязков – Очите възниква след като мъжът, който живее на семейни начела с дъщерята на Желязков е влязъл в пререкания с управителя на заведения в курортен комплекс „Слънчев бряг" за две места за паркиране. Имало е спречкване, при което са разменени удари между собственика и въпросното лице,предстоящ роднина на Очите. За случая не е сигнализирана полиция. Към 20:50 минути на 8 юни пред заведението са се събрали близки хора до Желязков, като малка част от тях са влезли в заведението".

"Дошли са по един - двама, не са вървяли в група, не са били с бронежилетки и не са били въоръжени. Последва разпра и спор от обкръжението на управителя на заведението, разменени са удари, след което са произведени изстрели, при което е убит Александър Алексиев и са ранени трима, сред които е Димитър Желязков. Всички съучастници в конфликта са от тези, които са влезли", посочи Бъчварова и уточни, че няма пострадали граждани.

По думите й, в хода на работа по случая е установено, че само Димитър Желязков е носел бронежилетка. На място са установени задържани лица. Работата със задържаните продължава. "Лицата са арестувани непосредствено след стрелбата в районно на произшествието", каза вътрешният министър.

Минути преди нейното изявление в парламента стана ясно, че има още един арестуван за стрелбата на родния курорт. Така МВР вече издирва само един от предварително заподозрените 8 извършители. Общият брой на хората в ареста заради стрелбата срещу Очите вече е 20. 

От местопроизшествието са иззети две огнестрелни оръжия, едно от които със заличени номера, газов пистолет и нож", каза Бъчварова. По думите й, за местно и общодържавно издирване са обявени над 30 лица, в момента само едно се издирва.

„Факт е изключително бързата реакция на полицията и вчера при моето посещение беше специализирана като организация операцията, която се проведе тази нощ, тя ще продължи. Мога да кажа, че бяха планирани няколко специализирани операции в Бургас и по Черноморието", посочи Бъчварова. Тя припомни, че на 3 и 4 юни в Бургас е била задържана група около 16 лица, съпричастни към престъпни действия.

Вътрешният министър също застана зад тезата, че конфликтът между двете групи е възникнал спонтанно. 

Няколко спецоперации са организирани по морето, стана ясно още от думите на вътрешния министър. 238 оперативно интересни лица са проверени само за една нощ. 236 места пак от оперативен интерес са посетени от органите на реда в акцията за спокойствие по морето.

Инспектирани са редица хазартни зали, интернет клубове и са задържани 90 души.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе