Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Азербайджан е лидер в Евразия

Азербайджан е лидер в Евразия

Баку. На 9 октомври гражданите на Азербайджан ще гласуват в седмите след провъзгласяването на независимостта на страната през 1991 г. избори за президент. В тях освен сегашния президент Илхам Алиев, който вече има зад гърба си два мандата, се състезават още десетина други кандидати за най-високия пост в държавата на западния бряг на Каспийско море. През 10-те години на президентското управление на Илхам Алиев бе извършена огромна работа за напредъка на страната, която днес е лидер на целия Кавказки регион и важен енергиен доставчик на Европа. Сега азербайджанската икономика съставлява 70 процента от икономиката в региона, като страната задмина по ниво на развитие много от бившите републики на несъществуващия вече Съветски съюз. Това, както и успешната външна политика и спечеленият от Азербайджан авторитет в света, са сред причините страната да бъде възхвалявана като "Кавказкия тигър". В историята са известни много имена на мъдри и опитни лидери, сред които може да бъде нареден и президентът Илхам Алиев. Но малко са страните, в които заедно с държавния глава важна роля за напредъка на страната играе и първата дама.

Такава държава е Азербайджан с нейната първа дама Мехрибан Алиева. Благодарение на умелата политика на Илхам Алиев и дейността на съпругата му Мехрибан успешно бе продължен пътят, по който през 1993-2003 г. поведе страната тогавашният президент Гейдар Алиев, бащата на Илхам Алиев. След изборите през 2003 г., когато Илхам Алиев за първи път бе избран за президент, той положи основите на нова фаза на външната политика. Изборът на правилния курс на Азербайджан, географски разположен в сложен и важен регион, на кръстопът между Изтока и Запада, с богати залежи на петрол и газ, където се пресичат интересите на водещи страни в света, е важен фактор за поддържането и укрепването на независимостта на страната и нейния икономически разцвет.

При запазване на основните принципи на външната политика президентът Илхам Алиев начерта нов курс на по-гъвкава система на взаимоотношения с другите държави и с международните организации. Така Азербайджан се превърна в лидер на Евразия, укрепи международния си имидж и увеличи влиянието си в света, където азербайджанските посолства се увеличиха от 24 на 75. Сега в региона не може да се реализира каквато и да е инициатива без Азербайджан. А през 2011 г. Азербайджан бе избран за ротационен член на Съвета за сигурност с подкрепата на 155 държави.

За десетилетие БВП нарасна 7 пъти

За последните 10 години промишленото производство се увеличи 3 пъти. Създадени бяха редица нови отрасли, а старите бяха реконструирани и модернизирани. Селскостопанската продукция нарасна 3,3 пъти. БВП се увеличи 7 пъти, нивото на бедността намаля от 44% на 4%, създадени бяха 1,2 млн. нови работни места. 16 пъти са увеличени приходите в бюджета на страната, 30 пъти са по-високи стратегическите валутни резерви на републиката, 6,6 пъти се увеличи оборотът във външната търговия. Средната месечна работна заплата скочи шест пъти, доходите се повишиха 6,5 пъти. Местната валута, азербайджанският манат, се превърна в една от ценните валути в света. Инфлацията в страната е едноцифрена, а банковата система - стабилна.

През този период бяха построени над 15 млн. кв. метра жилища, производството на строителни материали е увеличено с 4,6 пъти. В страната бяха внесени най-новите технологии за производство на строителни материали, започнато е местно производство и са създадени големи местни строителни фирми. В транспортния сектор бяха инвестирани около $14 милиарда долара. Азербайджан се превърна във важна транзитна държава на Пътя на коприната, а столицата Баку стана основен транспортен център в целия Кавказ.

В социалния сектор бе подобрена пенсионната система, до 8 пъти е увеличен размерът на средната пенсия за страната, създаден е механизъм за целева социална помощ, върнати са бившите съветски спестявания, за първи път е поставено началото на социалната ипотека.Едно от най-значимите постижения в образованието бе подписаният от президента Илхам Алиев указ "Утвърждаване на държавна програма за образование на азербайджански младежи в чужбина през 2007-2015 г."

Компанията СОКАР разширява продажбите на петрол и газ

Държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР започна да инвестира в други страни. През 2006 г. СОКАР закупува терминал Кулеви на брега на Черно море на Грузия за получаване, съхраняване и зареждане на танкери с петрол и петролни продукти. Той е реконструиран и през 2008 г. терминалът Кулеви е пуснат в експлоатация. В момента СОКАР контролира пазара на продажбите на петролни продукти и природен газ в Грузия. В Грузия има над 100 бензиностанции с марката на Азербайджанската нефтена компания СОКАР. През 2007 г., СОКАР е придобила контролния пакет акции (51%) на най-големия нефтохимически комплекс в Турция "ПЕТКИМ". През 2011 СОКАР купува от компанията "Exxon Mobil" дъщерното й дружество в Швейцария "Esso Switzerland", която има повече от 170 бензиностанции, от които 63 са собственост на СОКАР. СОКАР също така притежава десетки бензиностанции в Украйна и Румъния. СОКАР сега има офиси в Грузия, САЩ, Турция, Румъния, Австрия, Швейцария, Казахстан, Великобритания, Иран, Германия, Украйна и Белгия. А в Швейцария, Сингапур и други страни са основани търговски дружества. СОКАР също така притежава офиси, бизнес и търговски центрове в Лондон, Париж, Москва и други градове по света.

Фондацията Гейдар Алиев е международно известна

Голяма роля в развитието на науката, образованието, здравеопазването, културата, спорта и социалните дейности на страната играе първата дама на Азербайджан г-жа Мехрибан Алиева. Тя е и председател на Фондация "Гейдар Алиев", член на парламента на Азербайджан, посланик на добра воля на ЮНЕСКО и ИСЕСКО (Ислямската организация за образование, наука и култура).Благодарение на работата на Мехрибан Алиева в Азербайджан са построени стотици модерни училища, университети, научни, здравни, културни и социални центрове и спортни съоръжения. Чрез подкрепата на Фондация "Гейдар Алиев" са проведени Дни на културата на Азербайджан и много изложби, концерти, презентации в Англия, Германия, Франция, Австрия, Италия, Турция, Русия, Ватикана и други страни. В Азербайджан са проведени много международни академични, културни и спортни дейности. Фондацията отпуска хуманитарна помощ за други страни - финансово е подпомогнато изграждането на катедралата в Страсбург (Франция), за възстановяване на две изложбени скулптури в двореца Версай (Франция), за реставрация на колекция от килими в Лувъра (Франция), за Берлинската крепост (Германия). Азербайджанският Павилион на изобразителното изкуство във Венеция влезе в топ 5 на най-добрите павилиони. Отворени са Културни центрове на Азербайджан във Франция, Австрия и други страни. Подписано е Споразумение между Фондацията "Гейдар Алиев" и Ватикана за реставрация на римските катакомби. Има паметници на велики поети и композитори на Азербайджан в Австрия, Сърбия, Италия, Русия.

Фондацията "Гейдар Алиев" издава многобройни публикации и видеоматериали на CD носители на няколко езика за конфликта в Карабах, както и за историята и културата на страната. Офиси на Фондацията "Гейдар Алиев" днес има в САЩ, Румъния, Турция и Русия. За 10 години фондацията реализира много проекти в САЩ, Германия, Румъния, Ватикана, Литва, Франция, Турция, Холандия, Русия, Пакистан, Босна и Херцеговина, Грузия и други страни.

Днес Азербайджан е една от най-развитите страни в света и играе важна роля в световната политика. Въпреки това продължаващата окупация на 20% от азербайджанската територия от Армения е реална заплаха за региона.
С България Азербайджан има традиционно приятелски отношения. В Баку от десет години действа Център за български език и култура. Преди дни в София към СУ "Св. Климент Охридски" бе открит Център за изучаване на азербайджански език и култура, в който ще се обучават български студенти. Градовете Габрово и Шаки са побратимени.В София има улица "Баку".

През последните години в Азербайджан разходите за наука се увеличиха над 4.5 пъти.
На 8 февруари 2013 г. в орбита бе изстрелян успешно първият комуникационен сателит на Азербайджан "Азерспейс 1".
Голямо внимание се отделя на развитието на спорта. В резултат на превръщането на Азербайджан в реномирана спортна държава Европейският олимпийски комитет реши там да се проведат първите Европейски олимпийски игри през 2015 г.
По време на управлението на президента Илхам Алиев Азербайджан се утвърди като толерантна държава. Реставрирани са исторически джамии, църкви, построена е католическа църква и синагога.

В столицата Баку бе разгърнато мащабно обществено и гражданско строителство, над което на пл. "Националното знаме" се извисява на 162 метра флагът на Азербайджан с височина 35 и дължина 70 метра. Този пилон е вписан в Рекордите на Гинес като най-високия в света. Една от най-важните политики на президента Илхам Алиев е динамичното развитие на туризма. Град Габала в Азербайджан е известен като "Швейцария на Кавказ". Азербайджан годишно е посещаван от над 2 милиона туристи, на чието разположение са над 500 модерни хотела.

10 кандидати в надпреварата за президентския пост

Предизборната кампания за президентсите избори в Азербайджан вече е към края си и на 9 октомври избирателите ще дадат своя глас за предпочитания от тях кандидат. За най-важния пост в страната се състезават 10 кандидати. По време на кампанията на всички тях бе предоставена подходяща възможност за изява в медиите. Определени бяха и 5000 места за провеждане на срещи с избирателите. "В Азербайджан е налице всичко необходимо, за да бъдат изборите демократични, справедливи и свободни", увери председателят на ЦИК на Азербайджан Мазахир Панахов. Страната е в стабилна обществена ситуация и държавният глава показва политическа воля за провеждането на демократичен изборен процес", отбеляза Панахов. За демократичността и прозрачността на вота ще допринесат наблюдателите от ОССЕ и други международни структури, посочи той. За изборите в Азербайджан ще пристигнат 3000 местни и международни наблюдатели, сред които и представители на България.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе