Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Азербайджан избира президент

Азербайджан избира президент

Баку. Рано тази сутрин в 6 часа започна гласуването за президентските избори в Азербайджан. Прогнозите са, че президентът Илхам Алиев ще получи трети мандат на фона на твърденията на критиците за широкоразпространени репресии срещу неговите опоненти преди изборит, предават местните медии.

Въпреки че публично отказа да провежда избирателна кампания, победата на Алиев изглежда сигурна, тъй като властите контролират повечето от медиите в бившата съветска държава.

51-годишният лидер дойде на власт през 2003 година след смъртта на своя баща Гейдар - бивш офицер от КГБ и високопоставено лице по съветско време, който управлява богатата на петрол каспийска страна в продължение на 10 години.

Алиев беше преизбран през 2008 година с 89% от гласовете на изборите, които западните наблюдатели отказаха да определят като свободни и справедливи.

След спорния референдум от 2009 година, който позволи на Алиев да се кандидатира за трети мандат, социологическите проучвания преди вота показват, че азербайджанският лидер се радва на подкрепата на 80% от избирателите.
Алиев пропусна телевизионните дебати и отхвърли провеждането на митинги.

Въпреки заглушената кампания, в рамките на която беше ограничено разлепянето на плакати и която бе рядко споменавана в медиите, се очаква силна избирателна активност. Около 5 милиона души имат право на глас.

Подсилен от приходите от петрола, стандартът на живот в основно мюсюлманската нация се покачи през последното десетилетие, в което Азербайджан се превърна във важен енергиен доставчик за Европа и партньор на НАТО.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе