Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Книгата на Луи Айер „Pro Bulgaria” - на български език след 105 години

Книгата на Луи Айер „Pro Bulgaria” - на български език след 105 годиниКнигата „Pro Bulgaria”, издадена и написана на френски език преди близо 105 г. от Луи Айер, за първи път може да бъде прочетена на български език.

Проектът е идея на адвоката Станислав Станев, а с реализацията на превода се заемат възпитаниците на старозагорската езикова гимназия „Ромен Ролан“, адвокат Евгени Иванов и докторантът по „Международно право“ Димитър Ангелов.

…В края на ХІХ в. Швейцария е една от най-развитите държави в сферата на образованието. Именно заради това българското правителство отправя молба да изпратят опитни педагози, които да започнат работа в България. През 1894 г. пристигат 10 швейцарци, един от които е основателят на физкултурното движение в България Луи Емил Айер.

Швейцарецът работи като учител в Лом, след това в Силистра и Русе. Той пише първите за България книги по гимнастика и бокс, които дават насоки, как да тренират спортистите. Целта му е била да събуди младите българи за спорта:

Заради проявения героизъм на фронта по време на Първата Балканската война, Луи Айер е награден с 2 кръста за храброст и е произведен в офицерско звание - подпоручик. Патриотизмът на швейцареца към България намира продължение в книгата му – „Pro Bulgaria”. Целта ѝ е да разкрие истинската причина за спора между членовете на Балканския съюз и последвалата война.

Тази вечер книгата ще бъде представена от 18:30 ч. в сградата на ФНТС на ул. „Г. Раковски“ 108.

Чуйте повече за книгата и за Луи Айер от репортажа на Александра Илиева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе