Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Австрия с по-строго законодателство за мигрантите

Австрия с по-строго законодателство за мигрантите

Австрийският парламент прие нов пакет от закони за мигрантите, идващи в страната.  В рамките на новите мерки правителството ще може да обявява извънредно положение заради мигрантската криза и ще може да отхвърля още на границата голяма част от подаваните молби за убежище, включително и на бежанци, идващи от страни с военни конфликти като Сирия.

Австрия ще изпрати на границата с Италия 250 полицаи, които да извършват проверки на граничния пункт в прохода Бренер, заяви началникът на полицията на Тирол Хелмут Томац. "Не е изключено да бъдат привлечени и военни", каза той на пресконференция в италианския град Болцано.

Отначало контролът по границата ще се извършва от 250 полицаи. В случай на необходимост на помощ ще им бъдат пратени военни, но окончателното решение ще вземе министерството на отбраната, каза Томац, цитиран от Дарик. 

Той внесе яснота в обявените по-рано днес от австрийските власти планове за телената ограда по границата на Австрия с Италия в района на Бренер.

"При необходимост на границата ще бъде разтегната заградителна мрежа с дължина 370 метра. Тя ще бъде разпъвана само в случай на образувал се поток от мигранти", каза още Хелмут Томац. Той отбеляза, че поставянето на това заграждение зависи от Италия и от нейната степен на сътрудничество.

"Австрийските власти искат разрешение от Италия да започнат да осъществяват контрол по пътищата и във влаковете още на италианска територия", каза Томац. Италианската страна вече протестира на различни нива срещу решенията на Виена за контрол по границата с Италия, което де факто означава ограничаване на движението, отбелязва ТАСС. Италианските власти и властите на провинция Болцано, където се намира проходът, казват, че контролът ще доведе до много големи загуби за износа, включително на хранителни стоки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе