Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Австрия създава майстори и майсторки

Австрия създава майстори и майсторки

Законова промяна, приета от парламента в Австрия, прави официални титлите "майстор" (meister) и "майсторка" (meisterin). Те ще се вписват в официални документи и ще бъдат формално равнопоставени на титлата "бакалавър".

Титлата ще могат да вписват лицата, положили успешно майсторски изпит по някакъв занаят. В регистъра на австрийската Национална квалификационна рамка, който степенува квалификациите на австрийската образователна система, степента "бакалавър" и квалификацията "техник с положен майсторски изпит" са на шесто ниво в класацията.

"Високото признание на професионалното обучение, свързано тясно с практиката, е подчертано с тази стъпка. Майсторската квалификация получава допълнително обществено признание", изтъкна в изявление за печата ръководителката на Секцията по занаяти в Стопанската камара на Австрия.

Успешното полагане на майсторски изпит често е възможност за заемане на ръководна позиция във фирма или за създаване на собствена фирма. Новата титла е и допълнителен сигнал за чираците в определени професии, които започват с изучаването им на 14-годишна възраст, работят и подобно на студентите задочници, имат задължителни присъствени дни в средните училища с технически профил.

Това ще ги стимулира за продължаване на обучението и за полагане на майсторски изпит, който ще е равностоен на академично-теоретичното образование, пише в изявлението. Министърката на икономиката Маргарете Шрамбьок също подчертава значението на новата титла за попълване на оределите редици на занаятчиите.

Професионалният престиж на занаятите ще бъде издигнат на ново равнище и квалифицираните дейности в сферата на занаятите ще стават по-привлекателни, смятат законодателите. Повишава се престижът на австрийските занаяти и в международен план, коментира Шрамбьок.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе