Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас

Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас

Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред Нова телевизия.

Атентаторът от Ансбах е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014-а, съобщиха официално в понеделник от МВР. 27-годишният сириец, който се взриви в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и рани 12 души, е получил убежище у нас през декември 2013 г. Той е регистриран в център в „Овча купел" в София.

„В Агенцията за бежанците лицата идват сами, ако са легално преминали границата. Ако не, органите на МВР ги транспортират. Нямаме информация как той е влязъл в България. Нашата компетентност е от момента на подаване на молбата за международна закрила. Тя включва два статута - на бежанец и хуманитарен статус", поясни още председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

След като получава хуманитарен статут, той напуска България, уточни тя.

„Към този момент атентаторът не е бил радикализиран и не е представлявал опасност за страната ни", заяви Първанова.

"Лицето задължително се беседва в случай, че е преминало нелегално граница от ДАНС. Ако има отказ, ние разбира се не предоставяме статут на бежанец", поясни още тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе