Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Асад насрочи избори за април

Асад насрочи избори за април

Сирийският президент Башар ал Асад свика парламентарни избори на 13 април, съобщиха световните агенции, като се позоваха на изявление на канцеларията му. Указът на държавния глава включва разпределение на местата в парламента по провинции.

За последно Сирия гласува на парламентарни избори през 2012 г., след избухването на кръвопролитния конфликт, който все още продължава. По конституция 250-членният еднокамарен парламент се обновява на всеки 4 г.

Съобщението за произвеждането на изборите бе направено почти по същото време, по което руският президент Владимир Путин обяви в специално тв обръщение договорените със САЩ условия за примирие в Сирия, което е предвидено да влезе в сила в полунощ на 27 февруари. Анализатори коментират, че легитимността на изборите няма да бъде призната от Запада и подкрепяната от него сирийска опозиция, които настояват Асад да се оттегли от власт.

"САЩ и Русия са готови да задействат ефективен механизъм за реализиране и контрол на спазването на примирието от двете страни", каза пък Путин. За целта ще бъде създадена "гореща линия" за комуникация, а при необходимост - и работна група за размяна на информация. Той обсъдил споразумението в телефонен разговор с американския президент Барак Обама. "Русия ще проведе необходимата работа с Дамаск, с легитимното ръководство на Сирия. Разчитаме и САЩ да сторят същото със своите съюзници и групировките, които поддържат", добави Путин.

Асад обяви, че приема договореното между САЩ и Русия прекратяване на огъня. Режимът в Дамаск обаче подчерта, че ще продължи да се бие срещу терористичните групировки като "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", които са изключени от споразумението. Върховният преговорен комитет, в който са обединени основните сирийски опозиционни групи, пък обяви, че приема споразумението, но със условия. Комитетът уточни, че "ангажиментът му е обусловен" от вдигането на обсадата на сирийските градове, освобождаването на затворниците, спирането на обстрелите срещу цивилни и доставката на хуманитарна помощ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе