Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Армията заплаши с репресии протестиращите в Тайланд

Армията заплаши с репресии протестиращите в Тайланд

Банкок. Армията задържа виден министър от сваленото тайландското правителство, който бе отявлен критик на проведения миналата седмица преврат.

Малко преди да бъде задържан, Чатурон Чайсенг заяви пред Би Би Си, че според него превратът би бил катастрофа за Тайланд.

В понеделник лидерите на преврата консолидирани властта си над страната, след като получиха одобрението на царя.

Военните завзеха властта в азиатската нация миналата седмица, като твърдят, че планират върнат стабилността в Тайланд след месеци на безредици.

Решението бе взето след шест месеца политическа безизходица, като протестиращите се опитваха да свалят от власт правителството на Инглук Шинаватра. Най-малко 28 души бяха убити и няколкостотин ранени по време на протестите.

Ръководителят на преврата, генерал Прают Чан-Оча заплаши с репресии, ако политическите протести в страната пламнат отново, съобщи Ройтерс. "Ще трябва да простите всички строги мерки, тъй като те са необходими", каза Чан-Оча.

Въпреки предупрежденията малка група противници на военния преврат се събират всеки ден от началото на новото управление в Банкок, както и някои други градове в северната и североизточната част на страната. До сериозни сблъсъци обаче все още не се е стигало.

В понеделник генералът заяви също, че кралят на страната Пхумипхон Адунядет формално е дал съгласието си той да застане на чело на военен съвет, който ще ръководи държавата. Кралското одобрение е важно в Тайланд, къде монархията е на почит. Не е известно колко дълго ще продължи военното управление, но въпреки това Чан-Оча изрази надежда скоро да бъдат проведени нови избори. "Държавата се нуждае от министър-председател", допълни той.

Въпреки това изявлението на управляващият генерал вероятно ще предизвика противоречиви реакции в страната, в която от десетилетие си съперничат роялисти, сред които е и Прают Чан-Оча, и привържениците на бившия премиер на страната, бизнесменът Таксин Шинаватра. Той е основател на най-големият тайландски мобилен оператор Advanced Info Service, а през 1998 г. създава партията Thai Rak Thai (TRT). През 2006 е свален от поста чрез преврат и оттогава живее извън страната.

Политическата криза в Тайланд се задълбочи след като съд призна за виновна бившия министър-председател на страната Инглук Шинаватра, сестра на Таксин, за виновна по обвинения в злоупотреба с власт. На 7 май тя, заедно с 9 нейни министри, обвинени в същото престъпление, бяха лишени от правомощия и беше съставено служебно правителство, състоящо се от привърженици на Таксин Шинаватра.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе