Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Българската армия празнува с водосвет и тържествен парад

Българската армия празнува с водосвет и тържествен парад
С военен парад беше честван Денят на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. На столичния площад "Княз Александър Първи" дефилираха представителните военни части. Те бяха поздравени от президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, който в словото си заклейми крайния национализъм и се обяви за модерен патриотизъм.
Българският патриарх Неофит произнесе приветствено слово:Вековната християнска история ярко свидетелства за упованието на българското войнство в Бога, за вярата ни в Христа Спасителя, водил стотици и хиляди незнайни и знайни войни, отдаващи живота си за слабите и беззащитни свои братя. Нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване на бойните знамена бъде видим знак за Божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във войнското служение. 
Над 1000 души участваха в парада на площад "Княз Александър първи". Музикално-строеви умения показаха Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният оркестър, Представителният военен духов оркестър на ВВС и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски. Пред парадния вход на президентството се извърши и тържествената смяна на почетния гвардейски караул.
С тържествен ритуал на площад "Свети Кирил и Методий" във Варна представителни роти на военоморските сили отбелязаха Гергьовден. Проведе си и празнично шествие до паметника на Осми приморски полк в близост до сградата на Община Варна, където бяха поднесени венци и цветя. Представителните роти на военно морските сили бяха на площада, а парада прие Коста Андреев, началник на Военноморските сили, който каза, че 41 години е във военния ни флот и е горд с личния състав на военноморските сили, който въпреки всички финансови и други трудности, вярва в каузата България и се бори затова България да бъде наистина достойна на картата на Европа и на света. Нужното уважение получиха и ветераните.

Честването на 6 май  в Шумен започна с възпоменание за  двамата братя артилеристи и офицери от  Балканската война - полк. Димитър Бояров и полк. Иван Бояров. Те се завръщат в родния си град като герои от войните и свързват целия си живот по нататък с българската армия. Изобщо цялата фамилия Боярови е свързана с армията - един шуменски род, който незаслужено е забравен, но днес близо сто години по късно му отдаваме нужната почит и уважение, каза полковникът от резерва, военният историк Мичо Йорданов. След възпоменанието, празникът в Шумен продължи с тържествен ритуал, посветен на Деня на храбростта, със слово на началника на шуменския гарнизон, полковник Емил Симеонов и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на спасителите на шуменските бойни знамена.

Националният военно-исторически музей организира Ден на отворените врати. Освен традиционните атракции, които ще предложат на посетителите си, от военно историческия музей представят една много специална изложба, разказва Деяна Костова, старши експерт в музея:Това е изложба, посветена на българските военни художници от Първата световна война. Една от основните мисии на нашия музей е да учи точно децата и техните родители, че конфликтите трябва да бъдат решавани по мирен път, с преговори, за да може историята да не бъде повтаряна по този начин.

В Пловдив Музеят на авиацията също обяви ден на отворените врати. Посетителите могат да разгледат богатата външна експозиция от самолети и вертолети на бойната, транспортната, селскостопанската и спортната авиация. 
Във вътрешната експозиция може да бъде проследен по периоди разказът за издигането на българите в небето, за приноса им в авиацията и за участията им във войните. Представено е развитието на нашите ВВС през 21-ви век - участието им в учения на НАТО и действията им в защита на населението и природата при бедствия и аварии.  Посетителите могат да се запознаят и с приноса ни към астронавтиката с над 30 разработки на космическа апаратура и специалната храна за космонавти.                                                                                      Ден на отворените врати е обявен и в Музея на бойната слава в Ямбол. Униформи, вещи, богат снимков материал, голям обем документи разкриват пред посетителите бойната история на Ямболския гарнизон. Посетителите могат да видят и подготовката на възстановката на боевете при Драва. Самата възстановка ще бъде направена в навечерието на Деня на Победата 9 май.

10 военнослужещи от хасковското формирование са наградени по повод Деня на храбростта. На централния площад "Свобода" в Хасково представителна рота демонстрира строеви хватки с оръжие. Празникът завърши с концерт.

60 военнослужещи от Хасково участват в мисията "Решителна сила" в Кандахар. До края на този месец рота от хасковското поделение ще получи сертификат за участие в състава на Хелброд, съобщи  командирът, полковник Николай Александров. Ротата е от състава на многонационална бойна група на ЕС под ръководството на Гърция. В Хелброд участват пет страни, България, Гърция, Кипър, Румъния и Украйна, след което до края на годината тя продължава подготовката си и от първи януари 2016-а влиза в бойно дежурство.

Празникът на българската армия беше честван и в Силистра. Тържествена церемония се проведе в Мемориала „Военно гробище на загиналите в Първата световна война”.

С панахида пред паметника-костница присъстващите почетоха паметта на 53 войници и офицери, чийто кости са погребани във войнишкото гробище. С гордост и национално достойнство се прекланяме пред стотиците бойни подвизи на българската армия, каза в словото си кметът на Силистра Юлиян Найденов. Нека сведем главите до ония, които воюваха за бъдещето. Нашето признание за тяхното мъжество е нашата клетва за родината.

Подполковник Ивайло Александров от областния военен отдел припомни славните победи на българската армия. Днес е денят на българската саможертва и денят на нашето достойнство. Днес свеждаме глави пред българските бойни знамена и пред подвига на всички, които с цената на живота си опазиха своята войнска чест и честта на България. Никой не е забравен и нищо не е забравено.

Паметникът беше отрупан с венци и цветя на признателност.


Автентични ордени и медали, датиращи от Освобождението до края на ХХ век, ще бъдат изложени до неделя в Славейковото училище в Търговище, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в града Магдалена Жечева:

Тук могат да се видят както първият орден за храброст със своите офицерски официални високи степени, войнишките знаци, така и републиканската емисия, която е до 49-та година. Могат да се видят всички военни отличия, които са получавани по времето на монархията. Разбира се, за някои от хората са познати отличията, свързани с републиката, "Червено знаме на труда", "Орден на труда". Показани са и почетните звания - "Герой на социалистическия труд", "Герой на Народна република България".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе