Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

"Архимед" спипа кока за 100 млн. (ОБЗОР)

Европол удари престъпниците с мащабна операция. Хиляди полицаи се включиха в "Архимед". Зад решетките попаднаха 1027 души. В България акцията се водеше под името "Худини".

1027 зад решетките в Европа, 187 задържани у нас

Безпрецедентна в историята акция проведе Европол във всички 28 страни на Европейския съюз и още 6 други държави. При нея са арестувани 1027 човека и са задържани рекордно количество наркотици. Полицаите са заловили 600 кила кокаин за 100 млн. лв., 200 кг хероин и 1,3 тона канабис. Полицейската операция е проведена между 15 и 23 септември, като координираните действия са осъществени съвместно с Евроджъст, Фронтекс и Интерпол. В мащабната акция са участвали и екипи на Австралия, Колумбия, Норвегия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

Общо 20 000 униформени са се включили в "Архимед". Те са реализирали над 300 оперативни действия в над 260 места в Европа. "Операция "Архимед" е крайъгълен камък в опитите на правоохранителната общност да осъществи съгласувани действия срещу организираните престъпни групи в Европа", заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

2248 човека от МВР, ДАНС и Агенция "Митници" са участвали в операцията в България. У нас тя се е наричала "Худини", съобщиха от МВР. Арестувани са общо 187 души, като са започнати 127 наказателни производства. При операцията в София и цялата страна са извършени проверки на лица и пътни превозни средства в зони с повишена концентрация на взломни и домови кражби с цел, заложни и оказионни къщи. Проверени са общо 8683 души, 5600 автомобила и 1175 търговски обекта. За кражби са задържани 160 лица, от които 157 български граждани, един алжирски, един сирийски и един украински гражданин. Намерени и иззети са вещи и предмети, обект на престъпни посегателства, 2,2 кг марихуана, 1,3 кг амфетамини, два леки автомобила.

В резултат на операцията са образувани 60 досъдебни производства и са започнати 58 полицейски проверки по преписки. Съставени са 1148 акта за установени административни нарушения. В рамките на подготвителния етап от операцията преди 2 седмици на румънско-българската граница наши полицаи задържаха 198 кг хероин.

30 румънчета спасени от трафиканти

30 румънчета са били спасени от лапите на трафикантите при операцията "Архимед", съобщиха от Европол. Трафикът на хора е една от непосредствените цели на мащабната операция. 90 човека са задържаните за трафик, а 170 души като съучастници в каналите. Хванати са също и 13 луксозни крадени коли, предназначени за нелегално изнасяне. Британските полицаи са задържали и фалшиво уиски, върху което е трябвало да бъдат залепени етикети с марката "Хай къмишънър". В Европа са задържи над 40 пакета с наркотици, а са арестувани 44 души. В пристанищата Баранкила и Санта Марта в Колумбия, както и на летища са задържани 20 пакета с кокаин, а са арестувани 13 души.

Преводач хванат за детско порно

Австралиец с британски паспорт, живял от 1995 г. в Кюстендил е задържан в акцията "Архимед" у нас от агенти на ДАНС на 18 септември. Той обменял детско порно на невръстни момченца с педофили по света.
Мъжът е около 40-годишен, роден е в Сидни. Преди да дойде в Кюстендил, австралиецът обиколил още десет държави - Австралия, Индия, Португалия, Египет, Унгария, Франция, Великобритания, Нидерландия, САЩ и Италия.
В България е със статут на временно пребиваващ. Мъжът имал фирма за преводачески услуги в града на черешите, научи "Стандарт".

На твърд диск с големина от 1 терабайт лаптоп, иззет от лицето, са открити множество снимки и видеофайлове, показващи сексуална експлоатация на деца и тийнейджъри между 7 и 16 години. Разследващите установили, че това са само невръстни момчета, а мъжът е от т. нар. привърженици на "boylovers".

Австралиецът съхранявал и разпространявал порноматериалите чрез e-mail кореспонденция с други лица от цял свят със сходни интереси. Тепърва агентите от ДАНС анализират съдържанието на пощенската кутия, за да се установят други подобни хора, съпричастни към разпространяването на педофилско съдържание и съдържащи сексуално насилие на деца.
Срещу австралиеца е образувано досъдебно производство. Максималното предвидено наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 2000 лв.

Шефът на Европол: Престъпниците нямат убежище

Операция "Архимед" е върхово изпълнение на полицейските служби в страните от ЕС срещу организираната престъпност в Европа. Това заяви в Хага директорът на Европол, Роб Уейнрайт, при представянето на резултатите от приключилата след 8 дни координирани действия акция. "Мащабът й е безпрецедентен", изтъкна той. Целта е била "да се ликвидира дейността на някои от най-опасните европейски престъпни групи, активни едновременно на няколко места в цяла Европа". "Планирахме я така, че да ударим криминалната инфраструктура", изтъкна той, цитиран от Ройтерс. "Очакват се в скоро време още арести", посочи Уейнрайт, изтъквайки, че операцията ще даде мощно отражение върху престъпния свят през следващите месеци и години. "Тя изпраща много силно послание - казва много ясно на престъпната общност, че за нея никъде няма да има сигурно убежище, където да извършва противозаконната си дейност", подчерта шефът на Европол.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе