Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

8 арестувани в Турция за 30 вагона за БДЖ

8 арестувани в Турция  за 30 вагона за БДЖ

8 души са арестувани при спецакция на турската полиция заради съмнения за корупция при продажбата на 30 спални вагона на БДЖ. Сред задържаните е Ибрахим Ертиряки, бивш генерален директор на турската компания TUVASAS, която произведе вагоните. Той и още 7 души от ръководството на фирмата са обвинени, че са ощетили компанията с 25 млн. турски лири при продажбата на спалните вагони на БДЖ.

"Поради неспазване на производствените стандарти доставката на вагони е закъсняла и са били платени над 4 млн. евро неустойка на БДЖ. Фирмата, издала фактурите за вагоните, няма нищо общо с фирмата, посочена в договора. Платени са и 4.684 млн. евро, за които имаме съмнения, че са разпределени между някои заподозрени." Това обяви областният прокурор на Сакария Мустафа Ерджан пред турски медии. Предполага се, че и от българска страна също са вземани комисионни от лица, изиграли роля при подписването на договора. В обвинението се посочва, че договорът с БДЖ е бил за 75.1 млн. лири, но TUVASAS е изхарчила 88.6 млн.

Договорът с TUVASAS бе подписан през декември 2010 г., но вагоните бяха пуснати в експлоатация през пролетта на 2013 г. Според шафнер от БДЖ вагоните постоянно дават дефекти с климатичната инсталация и автоматичната блокировка на вратите. Освен това те не отговарят на стандартите на Европейската агенция за железопътна безопасност ERA.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе