Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Над 500 души арестувани при операция срещу дрогата в София

Над 500 души арестувани при операция срещу дрогата в София

Специализирана полицейска операция е проведена в периода 13-23 юли от СДВР под ръководството на Софийска градска и Софийска районна прокуратура по линия наркотици. Задържани са 532 лица, проверени са 14 301 лица и 5679 различни по вид МПС, обяви на брифинг градският прокурор на София Емилия Русинова.

Задържани са 6 лица, които са управлявали леки автомобили след употреба на наркотични вещества. Профилирани са общо 2100 лица, от които по-голяма част са с повече от едно незавършени наказателни производства. Извършени са проверки в 293 питейни заведения на територията на София и са проведени 230 постови наблюдения над училища, паркове, обособени игрални площадки.

„Образувани са 17 досъдебни производства и 124 бързи производства", съобщи прокурор Русинова. Тя обясни, че при тази операция са задържани около 4589 грама марихуана, амфетамин с общо тегло 65,9 грама, хероин с тегло 14,2 грама, хашиш с тегло 35 грама, кокаин с тегло 7,1 грама и шест насаждения марихуана, 0,4 MDMA, 21 бр. ривотрил, 53,2 грама синтетични канабиноиди, екстази общо около 1009,51 грама.

По думите ѝ има и иззети наркотични вещества, които са предадени на изследвания и към момента не е установено тяхното количество. „Доколкото ми е известно са проверявани са и таксиметрови шофьори. Може да се каже, че операцията беше по-мащабна – резултатите показват това. Разбира се, работата по линия наркотици не приключва с тази операция", каза още прокурор Русинова.

Непълнолетният, наръгал свой връстник в „Надежда", се е върнал на местопрестъплението да си вземе очилата, съобщи Емилия Русинова относно досъдебното производство срещу 15-годишно момче, което наръга почти уби свой връстник.
„Вчера СГС определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на обвиняеми извършител на деянието. Такава мярка за неотклонение по отношение на непълнолетно лице се взима в изключителни случаи. В конкретния случай е преценено, че са на лице тези изключително случаи, тъй като от една страна самото деяние, а именно опита за убийство и убийството винаги са деяния със завишена степен на обществена опасност. Събраните по делото доказателства говорят и за завишена опасност на непълнолетно лице, извършител на деянието", обясни Русинова.

Тя уточни, че деянието е извършено с дълъг около 30 см ловджийски нож, острието е 18-сантиметрово. „Обвиняемият е потърсил оръжието специално в дома си, взел го на 27. 07. 2018 г. с ясното съзнание къде отива и какво цели да извърши. Затова и квалификацията на деянието е предумишлено. Между пострадалото момче и обвиняемия е имало конфликт, предхождащ случилото се, но с давност около 26-27 дена поне, защото е било в рамките на учебната година.

На въпросния ден обвиняемият се обадил на пострадалия с искане за среща, за да си организират бой. Тази среща не се осъществява, тъй като се разминават. Впоследствие обвиняемият разбира къде се намира пострадалото лице, отива на адреса, там живее друг техен съученик и неговия брат. Посредством братя са извикания пострадалото лице и техния съученик и се е разиграла случката, която е тежко криминално престъпление", разказа Емилия Русинова. Тя уточни, че първоначално е имало заплахи от страна на обвиняемия, а пострадалият и другите двама свидетелите са се опитвали да го успокоят.

„Да му обяснят, че не е в състояние да извърши това, но обвиняемият се е нахвърлил, намушкал е пострадалият в коремната кухина, установено е, че има и други наранявания на ръката и в областта на шията, което конкретно говори за целения резултат – умишлено умъртвяване. Интересното в случая е, че няма никаква критичност от страна на непълнолетния обвиняем, тъй като след като си е тръгнал от местопроизшествието с окървавения нож е срещнал други техни познати, показал е как е нанесъл удара. На всичко отгоре се е върнал на мястото на местопрестъплението, за да си вземе очилата, които е забравил. Имало е събрали се хора, той не се е поинтересувал за състоянието на своя съученик. Демонстративно е напуснал местопроизшествието", допълни тя. Русинова поясни, че първоначално поводът е бил качени в интернет, снимки, клип, които обвиняемият е приел за осмиващ. „Но е имало доста дълъг период от качването на снимките и последните комуникации между пострадалия и обвиняемия", коментира тя.

Русинова каза, че в момента няма как да бъде проведен разпит на пострадалия. „В момента, в който е в състояние и ни се позволи ще извършим необходимите процесуално-следствения действия", заяви тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе